31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVRHOVNI SUD: Katušiću potvrđena presuda za razbojništvo u Zračnoj luci, suoptuženica čeka...

VRHOVNI SUD: Katušiću potvrđena presuda za razbojništvo u Zračnoj luci, suoptuženica čeka ponovljeno suđenje

Vrhovni je sud donio je odluku i odbio žalbu dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva, kao i žalbu prvookrivljenog Antuna Katušića na presudu za razbojništvo u Zračnoj luci Dubrovnik. Sud je prihvatio žalbu drugookrivljene Sanele Hadžić te će se njoj ponovno suditi u zasebnom postupku.

-Kazneni se postupak vodio protiv optuženika i optuženice. Odlukom Vrhovnog suda ukinut je dio prvostupanjske presude koji se odnosi na to da je optuženica Sanela Hadžić po prethodnom dogovoru s optuženikom i još dvije muške osobe došla u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine kako bi uz uporabu oružja uzeli novac od utrška Duty free shopa Zračne luke Dubrovnik. Vrhovni sud smatra da nije potpuno utvrđeno je li upravo optuženica pomogla optuženiku i dvojici muškaraca u počinjenju kaznenog djela razbojništva. Pogrešno prvostupanjski sud temelji krivnju optuženice na obrani optuženika kojom je priznao samo ono što se njemu stavlja na teret. Prvostupanjski će sud u odnosu na ukinuti dio iznova provesti raspravu i donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

S obzirom na to da je dio presude ukinut prvostupanjska je presuda preinačena u odluci o imovinskopravnom zahtjevu jer su optuženik i optuženica prvostupanjskom presudom obvezani solidarno isplatiti oštećenom trgovačkom društvu 652.436,27 kuna.

-Odlukom Vrhovnog suda pravomoćna je osuda za optuženika i kaznena djela prikrivanja i razbojništva. Optuženik je osuđen jer je s još dvojicom muškaraca dogovorio podjelu uloga i počinio kazneno djelo razbojništva. Uporabom oružja uzeli su novac od utrška Duty free shopa Zračne luke Dubrovnik. Potom je uništio tragove i predmete koji su korišteni u počinjenju kaznenog djela. Pribavili su 652.436,27 kuna i za taj iznos oštetili zračnu luku. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 3 (tri) godine i 2 (dva) mjeseca. U kaznu je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da jedinstvena kazna na koju je optuženik osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Pravilno je otegotnim optuženiku cijenjena prijašnja višestruka osuđivanost zbog različitih kaznenih djela, izdržana kazna zatvora u višegodišnjem trajanju očigledno nije utjecala na optuženika da prestane s protupravnim postupanjem.

Priznanje počinjenja kaznenih djela za koja je proglašen krivim nije u znatnoj mjeri doprinijelo djelotvornosti kaznenog progona i utvrđivanju cjelokupnog činjeničnog stanja. Priznanje je naime dano tek na raspravi i u odnosu na ono što je optuženiku stavljeno na teret. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik prouzročio počinjenjem djela te će jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava. Optuženik je obvezan da na ime imovinskopravnog zahtjeva isplati oštećenom trgovačkom društvu 652.436,27 kuna, zaključuje se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Na Županijskom sudu u Dubrovniku 29. svibnja 2020. je održano izricanje presude Antunu Katušiću i Saneli Hadžić za pljačku 100 tisuća eura u dubrovačkoj Zračnoj luci. Katušiću koji je na prethodnoj raspravi priznao krivnju, osuđen je za kazneno djelo razbojništva te prikrivanje kaznenog djela na jedinstvenu kaznu zatvoru od 3 godine i 2 mjeseca. Sudac je donio i rješenje da mu se ukine istražni zatvor i da se pusti na slobodu.

Saneli Hadžić je izrečena kazna zatvora u trajanju 3,6 godina, te po rješenju suda ostaje u istražnom zatvoru do pravomoćnosti presude, a najdulje do 26. siječnja 2020. Takvo rješenje opravdano je činjenicom da Hadžić nije državljanka EU, odnosno mogućnošću bijega te dokazanom namjerom prilikom počinjena djela koje joj se stavlja na teret.

Prema odluci suda osuđenici moraju solidarno obeštetiti Zračnu luku Dubrovnik, odnosno vratiti ukradeni novac, te će morati podmiriti troškove postupka kao i provedenih vještačenja.

PLJAČKA U ZRAČNOJ LUCI: Katušić izlazi na slobodu, Hadžić ostaje u zatvoru, oboje su krivi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA