31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaOdržana šetaonica/radionica za djecu Vremeplov s Ivanom Gundulićem

Održana šetaonica/radionica za djecu Vremeplov s Ivanom Gundulićem

U okviru manifestacije Mjesec hrvatskoga jezika u petak, 3. ožujka, šetaonicom/radionicom za djecu Vremepolov s Ivanom Gundulićem, obilježena je 130. obljetnica postavljanja spomenika Ivanu Gunduliću na Gundulićevoj poljani.

Knjižničarke s Odjela za djecu i mlade Marinka Ulaga i Nikolina Miloslavić s djecom su posjetile crkvu Male braće gdje se nalazi spomen ploča postavljena prilikom 300. obljetnice Gundulićeve smrti.

Šetajući Stradunom do Gundulićeve poljane djeca su imala priliku čuti zanimljive detalje iz života velikoga pisca, a na svom su odredištu vidjeli spomenik s reljefnim prikazima iz epa Osman. Kako bi djeca što bolje doživjela vrijeme u kojem je živio Gundulić, knjižničarke su im pričale o modi i običajima tog vremena te su posjetili Znanstvenu knjižnicu gdje im je voditeljica Paula Raguž pokazala najstariji rukopis Gundulićeva Osmana, nažalost ne originali, jer se ne zna gdje je on, već prijepis Nikole Ohmučevića.

Djeci je ovo bio prvi dolazak u Znanstvenu knjižnicu i susret sa starim knjigama,  a posebno im se svidjelo korištenje rukavica pri rukovanju njima.  Povratkom u Narodnu knjižnicu slijedila je radionica na kojoj su najprije slušali Himnu slobodi, a zatim rješavali zadatakod ponuđenih pomiješanih riječi složiti tekst Himne.

Djeca su pokazala veliko znanje o svojoj baštini, ljubav prema Gradu te nadasve interes za dubrovački govor kojem se posvećivala posebna pažnja tijekom cijele aktivnosti.   

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA