29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021Vlahušić: Već imamo jedan od najboljih zdravstvenih informatičkih sustava, ali ga ne...

Vlahušić: Već imamo jedan od najboljih zdravstvenih informatičkih sustava, ali ga ne koristimo za cijepljenje

Bivši dubrovački gradonačelnik i bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić u Novom danu je među ostalim komentirao probleme s platformom za prijavljivanje za cijepljenje, donosi N1.

“Hrvatska ima daleko najbolji zdravstveni informatički sustav u EU, uveden 2003.”, rekao je Andro Vlahušić odgovarajući na pitanje zašto se za organizaciju cijepljenja nije koristio postojeći sustav e-zdravstvo, te dodao:

“Uveo ga je moj tim, to je bio velik broj ljudi. Počeli smo tako što smo pozvali najveće svjetske kompanije da daju informatička rješenja i nakon godinu dana u uži izbor ušli su Ericsson, Microsoft, Oracle i IBM. Pobijedio je Ericsson i od 2003. sustav e-zdravstva funkcionira i radi, a izvorni kod je vlasništvo Republike Hrvatske. U proteklih 18 godina nije bio nijedan ispad. Danas će se napisati oko 250.000 recepata u nekoliko tisuća ordinacija, a lijek se odmah može preuzeti u ljekarni. Priča o cijepljenju je manje od promila onoga što sustav danas omogućava apsolutno sigurno.”

Kaže da mu nije jasno zašto se nije iskoristio postojeći sustav: “HZZO isplaćuje preko 20 milijardi kuna ukupno preko te platforme. Očito je netko odlučio da taj svemirski brod koji Hrvatska ima, ili ne razumije ili je iz nekih privatnih razloga odlučio angažirati fotografa koji je u utrci s cvjećarom pobijedio. Izabrani su ljudi bez iskustva u informatici. To je kao da kažete da ste izmislili lijek za koronu, pa uzmete travaricu i to dajete. Takva je snaga ove platforme u odnosu na onu s kojom Hrvatska raspolaže 18 godina, a koju je radila najveća svjetska kompanija i koja nije imala nijedan problem.”

Komentirajući planirana masovnija cijepljenja Vlahušić je rekao da bi bilo normalno da je prošle godine netko otišao u Izrael i proučio kako njihova osiguranja pozivaju pacijente. Ipak, smatra da se plan koji je iznio premijer, do kraja lipnja cijepiti 55% stanovnika, može ostvariti.

Upozorava da sustav nikad nije bio u ovako lošem stanju: “Nikad veći raspad sustava nije bio. Bio sam ministar pred skoro 20 godina, ali pratim podatke. Dr. Varga, koji je bio zadnji ministar u vladi prije 2015, ukupni trošak je bio 23 milijarde kuna s deficitom. Marić je rekao da je protekle godine potrošeno 34 milijarde kuna ili 10 milijardi više. Liste čekanja nikad nisu bile duže, broj pružnih usluga nikad manji, a govorim o vremenu prije pandemije. 2019. smo došli do apsurdne situacije da je usluga, koja se plaća privatniku, za 30% jeftinija nego u državnoj ustanovi. Kad bi Hrvatska odlučila naplaćivati sve usluge specijalista po cijenama koje Liječnička komora preporučuje privatnicima, Hrvatska bi zaradila milijardu do dvije kuna više, toliko je sustav pošao u krivom smjeru.”

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA