26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaVlahušić: Respect the City pretvorio Dubrovnik u Boring City

Vlahušić: Respect the City pretvorio Dubrovnik u Boring City

Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić, bivši dubrovački gradonačelnik, putem priopćenja za medija, osvrnuo se na projekt Respect the City. Smatra kako je projekt “Respect the City” pretvorio Dubrovnik u dosadan grad bez sadržaja za građane i turiste.

“Turizam je glavna gospodarska djelatnost grada Dubrovnika, te bez njenoga održivoga razvoja grad nema socijalnu i ekonomsku budućnost. Dubrovnik za goste prvenstveno uključuje doživljaj jedinstvenoga srednjevjekovnoga grada, punoga života, ugodnoga za višednevni boravak, punoga atraktivnih sadržaja, pristupačne ugostiteljske i izletničke ponude koje ne mogu dobiti u svojim zemljama.  

Dubrovački turizam desetljećima se razvijao kao ponuda povijesne baštine i prirodnih ljepota u kome se kultura i zabava odvijaju na otvorenim ambijentalnim prostorima. Koncerti i predstave na otvorenome, filmski blockbusteri na Stradunu, festivali na vidikovcima grada, skalini puni života davali su turistima nezaboravni doživljaj o kome pričaju godinama. Izmjenjuju zabavu i uživanje sa građanima Dubrovnika, te tako pozitivna iskustva dijele sa svojim prijateljima, koji dovode nove turiste u Dubrovnik.  

U zadnjih šest godina nova gradska uprava promovira projekt Respect the city kao glavnu odrednicu razvoja dubrovačkoga turizma. Grada u kome je uvođenje reda i zabrana svih turističkih aktivnosti jedina promotivna poruka. Vrhunac nove politike su odluke o komunalnom redu i ugostiteljskoj djelatnosti, te novi promotivni crtani film u kome se Urbi et Orbi, Gradu i Svijetu obznanjuje vrli, novi Dubrovnik.  

Kakvi su učinci Nove turističke politike, za turiste i građane Dubrovnika?  

Brojke o dolascima i noćenjima u prvih šest mjeseci su dobre, bolje od prošle godine i slične brojkama iz 2018. godini. U Dubrovniku su se dogodile promjene koje su zabrinjavajuće, ne samo za ovu sezonu nego i za budući razvitak grada.

Atraktivnost destinacije najlakše se vidi iz prosječnoga zadržavanja turista u istoj. U prvih šest mjeseci ove godine prosječno zadržavanje u gradu Dubrovniku iznosi 2.85 dana, dok je lani u istom razdoblju bila 3.2 dana. Zadnjih desetak godina prosječno zadržavanje u Dubrovniku iznosilo je oko 3.3 – 3.5 dana.

Promet u dijelu ugostiteljskih objekata, koji su najvećim dijelom stacionirani u povijesnoj jezgri pao je u značajnim iznosima u odnosu na proteklu godinu. Cijene usluga za građane Dubrovnika postale su nedostupne i dijelu turista, dok su građani Dubrovnika uz rijetke iznimke prestali biti konzumenti ugostiteljskih usluga.

Grad Dubrovnik u proteklih šest godina nije izgradio nijedan novi turistički, kulturni ili zabavni sadržaj za građane Dubrovnika i turiste. Od brojnih sadržaja se odustalo kao festivala na Orsuli, koncerata u Mokošici i Komolcu u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke, festivala Ana na Srđu. Nije otvorena nijedna nova muzejska izložba, nijedan ljetnikovac, obnovljeni Lazareti zjape prazni.

Ove godine događa se i znatan pad broja prodanih ulaznica za zidine i muzeje. Jedino prodaja Dubrovnikpassa pokazuje pozitivni trend. I dalje je glavna turistička tura za grupe, Game of thrones, koji se prestao snimati pred šest godina.

Kakav učinak ima nova anti- turistička politika na građane Dubrovnika a posebno povijesne jezgre.

Od 2017. godine do danas u ovih šest godina broj stanovnika povijesne jezgre smanjio se za jednu trećinu, sa 1650 stanovnika, na oko 1100 stanovnika. Građani Dubrovnika iz drugih dijelova grada povijesnu jezgru ne posjećuju ljeti zbog nedostatka sadržaja i visokih cijena. Ubrzano se iseljava stanovništvo povijesne jezgre, koju građani ostalih dijelova grada sve manje posjećuju, osim za vrijeme Feste Svetoga Vlaha, otvaranja Ljetnih igra i Zimskoga festivala.

U šest godina nije uređena nijedna nova plaža, razvijen zabavni ili kulturni sadržaj u Gružu, Rijeci Dubrovačkoj, Lapadu. I građanima Dubrovnika, svoj grad postaje dosadan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA