27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021Vlahušić najavio veće naknade za dubrovačke umirovljenike

Vlahušić najavio veće naknade za dubrovačke umirovljenike

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić najavio je povećanje imovinskog cenzusa za umirovljenike, veća financijska davanja te manje cijene smještaja u domu. Prenoismo njegovo priopćenje za medije u nastavku.

-Dubrovački umirovljenici u posljednje četiri godine nisu dobili ništa, a čak ni činjenica da se Grad u mandatu Mata Frankovića zadužio za 350 milijuna kuna nije promijenila to stanje, jer se ni lipa iz tog ogromnog zaduženja nije prelila u poboljšanje umirovljeničkog standarda. To ukazuje na namjerno zapostavljanje te populacije od strane postojeće gradske administracije, usprkos činjenici da je Grad u to vrijeme imao savjetnicu za umirovljenike koja za njih nije učinila ništa i posve je sigurno ako HDZ ostane na vlasti, da umirovljenici, koji čine gotovo trećinu gradskog stanovništva, ponovno ni u sljedećem mandatu neće dobiti ništa.

Zato ćemo već ove godine povećati imovinski cenzus, i to s dosadašnjih 1800 kuna na 2000 kuna, čime će se značajno povećati broj umirovljenika koji će primati naknadu. Povećava se i visina te naknade, pa će oni, umjesto dosadašnjih 200, primati 300 kuna mjesečno, dok će stariji od 65 godina bez prihoda, umjesto dosadašnjih 300 kuna, dobivati svaki mjesec 400 kuna.

Svim umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 4000 kuna, kao i nezaposlenima, plaćat ćemo dopunsko zdravstveno osiguranje u punom iznosu. Uz to, svi umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 4000 kuna dobivat će za Uskrs i Božić, zavisno od visine mirovine, od 400 do 1000 kuna.

Početak rekonstrukcije nekadašnjeg hotela Gruž u Dom umirovljenika pred same izbore, iznimno malog kapaciteta i uz najavljene cijene od 11 do 12 tisuća kuna, ponovno pokazuje da se taj dom gradi za umirovljeničku elitu HDZ-a kojoj takve cijene neće biti nikakav problem plaćati. Kad ponovno pobijedim HDZ i na ovim izborima, umjesto tih sadašnjih 11 do 12 tisuća kuna, dubrovački umirovljenici plaćat će 5 do 6 tisuća kuna za dvokrevetnu i jednokrevetnu sobu. Nužno potrebne dodatne kapacitete za smještaj umirovljenika osigurat ćemo izgradnjom Doma umirovljenika ispod Petke.

Osim smještaja u domovima, u mom narednom mandatu umirovljenici će dobiti nove prostore za druženje i dnevni boravak, po uzoru na već realizirane takve projekte u Lapadu i Gružu. Sada su na redu Pile, povijesna jezgra te kompleks Lazareta, gdje će se osigurati odgovarajući prostor i društveni program za umirovljenike s područja Pila, Ploča, ali i šire. Umirovljenici s područja Orašca, Zatona i Gornjih sela dobit će prostor za rad u prostorima Doma kulture u Orašcu, a u svim dnevnim boravcima za umirovljenike osigurat će se i redovni i periodični pregledi osoba starije životne dobi.

Naši umirovljenici dobit će i SOS narukvice, koje će im omogućiti pritiskom na dugme uspostavu brzog kontakta s osobama za hitnu pomoć. Već u prvoj godini mandata osigurat ćemo 500 njih, a u ukupnom mandatu 2000 takvih narukvica.

Stoga ovim putem pozivam sve dubrovačke umirovljenike da obvezno izađu na izbore i svojim glasom podrže moju listu – broj 5 te mene kao kandidata broj 8, kako bi sve navedeno mogli i provesti – poručio je u priopćenju za medije kandidat za gradonačelniika, Andro Vlahušić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA