33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVIDEO/ZBLIŽAVANJE ISELJENIŠTVA S HRVATSKOM Fokus je na mladima, rekli su na skupu...

VIDEO/ZBLIŽAVANJE ISELJENIŠTVA S HRVATSKOM Fokus je na mladima, rekli su na skupu u Cavtatu

Od danas pa sve do subote u Hotelu Croatia u Cavtatu održava se druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske na kojoj su se okupili brojni predstavnici hrvatske dijspore iz svih krajeva svijeta. Naglasak je stavljen na mlade generacije, a istaknuto je kako je uređeno pitanje dvostrukog oporezivanje, a koje se odnosi na Hrvate u SAD-u.

Sjednica je otvorena himnom koju je otpjevala Maja Grgić, a potom je održana minuta šutnje kojom je odana počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, svim poginulim i nestalnim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Potom su uslijedila obraćanja premijera Andreja Plenkovića, koji se okupljenim obratio putem videa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republika, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika Općine Konavle, Boža Lasića te predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Državnik tajnik Milas kazao je kako Savjet radi za dobrobit hrvatskog naroda, a istaknuo je kako su od 2016. godine postignuti značajni iskoraci po pitanju zbližavanja iseljeništva s Hrvatskom. Podsjetio je i kako je izmijenjen zakon, a kako bi članovi hrvatske dijaspore koje to žele mogli što lakše ostvariti pravo na državljanosti, a kako bi povratak iseljenika bio što jednostavniji.

„U najvećem fokusu su mladi, a oni to prepoznaju i polagano se vraćaju“, kazao je i dodao kako Hrvatska omogućava i stipendije pripadnicima dijaspore koji žele studirati u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Vidimo pomake u tom prostoru, pogotovo nakon izbora u listopadu protekle godine i nakon Schmidtove intervencije kad je formirana Vlada s hrvatskim predstavnicima.“, istaknuo je podsjetio da BiH danas ima status kandidata za ulazak u Europsku uniju.

„Pružamo potporu Hrvatima u BiH kroz razne projekte i programe, pružamo recimo potporu u pri izgradnji vrtića, a sve kako bi Hrvati znali da nisu sami“, kazao je.

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska od 1.1. članica i eurozone i scehengenskog prostora. Naglasio je kako je Hrvatska iako mlada država u proteklih 30 godina ispunila sve bitne strateške ciljeve, a istaknuo je pri tom ulogu Hrvata izvan Hrvatske, čije je lobiranje bilo od velike pomoći prilikom ulaska Hrvatske primjerice u EU i NATO savez.

Podsjetio je premijer i na krizama koje su u proteklim godina zahvatile i Hrvatske, poput pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu zbog koje je došlo do porasta cijena energenata, ali i načine s kojima se Hrvatska nosila s tim krizama. Istaknuo je i kako je razina nezaposlenosti u Hrvatskoj danas na najnižoj razini od 1982. godina.

Premijer se u kratkim crtama dotaknuo i nedavnog posjeta Subotici, gdje je otvoren Hrvatski dok, te jučerašnjeg posjeta Crnoj Gori.

 Župan Dobroslavić podsjetio je na važnost spajanja juga s ostatkom Hrvatske Pelješkim mostom te naglasio kako je upravo jug Hrvatske bilo jedno od području s kojih se iz raznih razloga intenzivno iseljavalo, no da se ti trendovi danas polagano mijenjaju.

Božo Lasić, načelnik Općine Konavle istaknuo je kako upravo Konavle imaju veliku dijasporu, pogotovo u SAD-u, te naglasio kako upravo naši iseljenici i njihovi potomci poznaju ljubavi i čežnju prema domovini te da tomu mogu podučiti i Hrvatske koji u Hrvatskoj i žive.

Više saznajte u prilogu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA