31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVIDEO: HGSS slavi 70. godina plemenite službe

VIDEO: HGSS slavi 70. godina plemenite službe

Hrvatska gorska služba spašavanja najavila je svečanu proslavu 70 godina službe. Centralni događaj održat će se 25. travnja 2020. kao kruna volonterskog rada koji čuva i spašava ljudske živote 24 sata dnevno 365 dana u godini.

Koliko su često članovi službe na terenu pružajući pomoć unesrećenima pokazale su i brojke koje je okupljenima iznio pročelnik HGSS-a, Josip Granić, istaknuvši kako se, suprotno opće uvriježenom mišljenju, ipak češće spašavaju domaći no strani građani i to u omjeru 80:20. „Što se tiče samih intervencija, u kontinentalnom dijelu najviše akcija imamo zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, mi u tom periodu imamo pune ruke posla, prvenstveno zbog sve većeg broja turista na našoj obali. Za usporedbu, 1998. godine imali smo 96 akcija, dok je 2018. bilo njih 800. Uzevši u obzir da je za svaku akciju potrebna kvalitetna priprema i individualni pristup kako bi se pravovremeno pomoglo unesrećenom, jednostavno je za shvatiti kako nesebično i svakodnevno žive ovaj poziv bez prestanka”, naglasio je Granić.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, dr. sc. Damir Trut, istaknuo je važnost HGSS-a kao dijela sustava civilne zaštite i najavio daljnju financijsku potporu Službi. „Država pomaže HGSS-u iako svi članovi u potragama i spašavanjima sudjeluju na volonterskoj bazi. Za svaku akciju, ali svakodnevne aktivnosti postoji potreba za gorivo, opremu i sve ostale potrebe. I dalje ćemo pomagati jedni drugima te raditi kako na razvoju operativnog, tako i preventivnog sustava“.

Biti HGSS-ovac je strast, ali i dužnost i obveza koja podrazumijeva velika odricanja i ustupke u privatnom životu. „Iza nas je dugih 70 godina nesebičnog rada, traganja i pomaganja unesrećenima i onima kojima druge službe ne mogu pristupiti. Zbog toga često ispaštaju i naše obitelji, ali jednostavno je neopisiv osjećaj kada znate da ste nekome pomogli i spasili mu život. S time se nikakva nagrada ne može mjeriti, a želimo i svim stanovnicima Republike Hrvatske omogućiti da osjete barem djelić atmosfere koju mi doživimo u svakoj akciji. Upravo smo zato, ususret proslavi 70 godina, organizirali mnogobrojne radionice i događaje koji su tipični za našu službu, a u kojima će sudjelovati svi pripadnici HGSS-a“, rekao je okupljenima tajnik HGSS-a, Darko Berljak.

Voditelj Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, Jadran Kapović, osvrnuo se na internetsku komunikaciju HGSS-a, u kojoj građane još od 2005. savjetuju kako se prikladno ponašati u prirodi da bi se izbjegle tragedije. „Naš posao nikad ne prestaje, a u to spada i komunikacija na društvenim mrežama. Mi smo volonteri koji su cijeli život podredili spašavanju i pomoći drugima, a društvene mreže i internetska komunikacija naš su idealni saveznik. Svoje dugogodišnje iskustvo i savjete prenosimo pratiteljima na društvenim mrežama te ih i putem mrežne stranice obavještavamo o svim akcijama koje provodimo. Vaša je sigurnost naš posao i strast, a ako usvojite ijedan naš savjet, to nam puno znači i naša služba postaje bogatija.“

Ova nacionalna i dobrovoljna udruga broji 1000 visoko motiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, a u povijesti dugoj čak 70 godina iza njih je preko 10 000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, oko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te oko 20 akcija na vodi. Osim što neprestano djeluju na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim. Za svoj rad nagrađeni su i brojnim priznanjima, a neka od domaćih su Ponos Hrvatske, HUOJ-eva nagrada za Komunikatora godine te nagrada Ministarstva turizma. Od međunarodnih nagrada ističe se ona za najboljeg svjetskog neovisnoga trening providera Rescue3 programa te nagrada Europskog parlamenta „Europski građanin“ za iznimna postignuća za promicanje povezanosti među građanima država članica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA