33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIZLOŽBA MIŠA BARIČEVIĆA 'On svoj Grad idealizira i ne dopušta nikome drugome...

IZLOŽBA MIŠA BARIČEVIĆA ‘On svoj Grad idealizira i ne dopušta nikome drugome da ga eksploatira’

Izložba radova dubrovačkog slikara Miša Baričevića pod zajedničkim imenom „Dubrovnik I – XII“  otvorena je 24. veljače u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Izložbu je, uz autora, otvorio i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Ivanović je pohvalio Knjižnice što su prepoznale želju umjetnika da izlaže u ovom prostoru i što su ga namijenile ‘prvenstveno ovoj svrsi’, posebno je zahvalio ravnateljici Jeleni Bogdanović i ‘najvećem zagovaratelju svih onih koji su do sada izlagali’ Robertu Kralju.

Radi se o ciklusu radova više desetljetnog slikara Miša Baričevića i njegove ‘vječne teme’ – Dubrovnika. Ista izložba, ali različita tehnika u 12. mjesecu prošle godine u Zagrebu nosila je naziv Gradobran, što je s jedne strane ‘aluzija na poznatu seriju Igru prijestolja ”Kraljev grudobran”, kako se Dubrovnik tamo zove’, što je poslužilo Baričeviću kao ‘šlagvort’ za naziv ‘Gradobran’, jer kako je istaknuo Ivanović, ‘on svoj Grad idealizira i ne dopušta nikome drugome da ga eksploatira’.

– Neka mi ne zamjere ovdje prisutni umjetnici, prijatelji i kolege, ali ono što je specifično za njegov rad, mislim da Baričevića čini najdubrovačkijim slikarom, u smislu da je taj Dubrovnik njegov beskrajni motiv na beskrajno mnogo slika, one se samo nižu jedna za drugom u različitim tehnikama. Sveti Vlaho i Grad su motivi koji Baričevića drže u onome što je njegovo, jer kao što je rekao i njegov cjeloživotni prijatelj, suputnik, slikar, savjetnik i prijatelj Josip Škerlj ‘onaj tko se odmakne od svoga Grada, izgubio je tlo’ – zaključio je Ivanović.

Mišo Baričević zahvalio se ravnateljici Bogdanović, prijatelju Kralju i čovjeku koji ga ’15 godina prati’ – Marinu Ivanoviću.

– Za ovu sam izložbu dodao naziv ”Dubrovnik I – XII”, možda nije primjeren, ali ovaj Grad je stvarno rađen po mjeri čovjeka i nisam mogao i ne mogu ne živjeti ga, ne voljeti ga ili ne slikati ga svih 12 mjeseci u godini, jer je jedinstven i unikatan i jer ga volim – naglasio je autor izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka, 2020. u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA