30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVIDEO/FOTO: Ljepota i tradicija kimona predstavljena Dubrovčanima

VIDEO/FOTO: Ljepota i tradicija kimona predstavljena Dubrovčanima

Ljepota i tradicija kimona – prvog predstavnika japanske kulture i nasljeđa predstavljenja je ovoga petka u Kazalištu Marina Drižića, u organizaciji WE Link NPO JECA – Hrvatskog japanskog društva razmjene i Kazališta Marina Držić.

“Različita su poimanja kimona u svijetu i njegovom rodnom Japanu. Kimono je prvi predstavnik japanske kulture i nasljeđa, a postoje različite vrste kimona koje se nose u svako godišnje doba i prigodi”, pojasnila je glumica Srđana Šimunović.

“Svi u Japanu nosili su kimono kao dnevnu odjeću sve do 19. stoljeća. Danas ga žene najčešće nose u posebnim prigodama, kao što su vjenčanje, ceremonije čaja i slično”.

Brojnoj publici predstavljen je tako posebno elegantni, formalni uchickake kimono koji nose samo mladenka, kao i furisode kimono koji ima duge viseće rukave na podlaktici, a koji nose samo neudate žene.

“Moderne žene većinom same ne mogu obući kimono, već su im zato potrebne posebne pomoćnice. Posebno obučene umjetnice kojima je to životni poziv. Yuko Murakami voditeljica je nekoliko škola kimona u prestižnim dijelovima Tokija, koji se zovu Omotesando i Aoyama. Škola ima više od tisuću polaznika koje podučava nošenju kimona i lijepom ponašanju dok ga nose. Nošenje kimona ne samo da izražava ljepotu Japana, već i utjelovljuje duh Japana. Tako se čuva tradicija japanske kulture te se njeguje njezina ljepota stvaranja koja se prenosi kroz neumorne ruke i napore kreatora. Nadamo se da ćemo upravo to ovdje iz bliza demonstrirati vama i prenijeti vam sve tajne vrijednosti ove divne kulture”, poručila je Šimunović.

Okupljeni u Kazalištu Marina Držić ima li su priliku vidjeti i posebno detaljan, zapravo ceremonijalan način na koji se mladenka oblači u svadbeni kimono.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA