28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarVeliki tjedan i Uskrs u katedrali

Veliki tjedan i Uskrs u katedrali

Donosimo raspored litugijskih slavlja koja će predvoditi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u Velikom tjednu i na Uskrs.

Misa posvete ulje slavit će se u srijedu 5. travnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike s početkom u 18 sati, a predslavit će je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Na misi će se okupiti svećenici iz cijele biskupije kako bi u zajedništvu s mjesnim biskupom obnovili svećenička obećanja. Biskup će na misi posvetiti ulje za krizmu i blagosloviti katekumensko i bolesničko ulje.

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 6. travnja s početkom u 18 sati u dubrovačkoj katedrali predvodit će biskup mons. Roko Glasnović. Za vrijeme pjevanja Slave zazvonit će sva zvona u crkvi i nakon toga više neće zvoniti sve do Vazmenog bdijenja. Na misi će biskup imati obredno pranje nogu dvanaestorici ‘apostola’. Na kraju mise Presveti Oltarski Sakrament prenijet će se na pomoćni oltar gdje će se upriličiti kratko klanjanje. S glavnog oltara se skida oltarnik i svi ukrasi te on ostaje prazan i ogoljen.

Obredi Velikog petka 7. travnja u katedrali Gospe Velike počet će u 18 sati, a predvodit će ih dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Na Veliki petak nema mise, ne zvone crkvena zvona niti se čuju orgulje. U obredima će se pjevati Muka Kristova, upriličiti iskazivanje čašćenja križu i pričestiti dan ranije posvećenim hostijama.

Nakon obreda slijedi procesija ulicama Grada uz nekoliko zaustavljanja i blagoslova s relikvijom Isusovog križa koja se čuva u katedralnom Moćniku i za ovu prigodu nosi ulicama.

Vazmeno bdjenje na Veliku subotu 8. travnja s početkom u 21 sat u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodit će biskup mons. Roko Glasnović. Bdjenje počinje blagoslovom ognja na ulazu u katedralu te se u crkvi nastavlja Službom svjetla s pjevanjem hvalospjeva uskrsnoj svijeći (Exsultet). Potom slijedi Služba riječi tijekom koje će se izborom biblijskih tekstova dati pregled povijesti spasenja. Bdjenje se nastavlja Krsnom službom i Euharistijskom službom koja završava radosnim uskrsnim poklikom: “Aleluja!” Po završetku liturgije bit će blagoslov jela koja vjernici donose kako bi na Uskrs blagovali blagoslovljenu hranu.

Središnje svečano pontifikalno slavlje na najveću kršćansku svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega u nedjelju 9. travnja u 10 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavit će biskup mons. Roko Glasnović. Misa će se moći pratiti na valovima Radio Dubrovnika. Nakon mise bit će blagoslov jela koja vjernici donose kako bi na Uskrs blagovali blagoslovljenu hranu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA