30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVEČERAS U LAZARETIMA: razgovor o prirodi i Gradu, dubrovački primjer

VEČERAS U LAZARETIMA: razgovor o prirodi i Gradu, dubrovački primjer

LandEscape – razgovor o prirodi i gradu ‘LandEscape’ sljedeća je etapa projekta ‘Slušaj šume!’, umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića, a koja u ovoj fazi nastaje kao specifično dubrovačka.

Uoči buduće izložbe, u sklopu umjetničko istraživačke rezidencije, umjetnici vas pozivaju dođete na prezentaciju i projekciju u Art radionicu Lazareti, u petak 10 ožujka u 19 sati.

Zajedno ćemo otvoriti razgovor o pejzažu, o devastacijom novostvorenim vizurama, o pejzažu ravnodušnosti, o pejzažu budućnosti, i o mogućnostima djelovanja u zaštiti ekosustava. Umjetnike zanimaju iskustva i mišljenja građana Dubrovnika i okolice, problemi i antagonizmi grada, pozitivni i negativni primjeri interakcije sa svijetom prirode, kako bi iznesena mišljenja i stavove ugradili u izložbu i program
‘LandEscape’.

Umjetnici će predstaviti svoj dosadašnji rad kroz projekt ‘Slušaj šume!’, a prikazat ćemo njihov autorski eksperimentalno dokumentarni film ‘DocumenTree’ (2022/23.).

Artivistički, ekološki, multimedijalan, interdisciplinaran, istraživački projekt ‘Slušaj šume! angažirano je umjetničko djelo nastalo kao reakcija na deforestaciju i devastaciju ekosustava.

Projekt je započet 2019. te kontinuirano raste kroz 5 samostalnih izložbi i različitih programa (praizvedba na Ganz novim Perforacijama, multimedijska instalacija na 7.Okolišnom filmskom festivalu, izložba ‘Naturalna semantika’ u Galeriji Kortil, HKD Rijeka, izložba ‘Šuma To Go’ u Muzeju suvremene umjetnosti, te izložba ‘Pozor, pejzaž!’ također u MSU, + radionice, konferencija, gostovanja, sudjelovanja na panelima).

Umjetnici su dosad stvorili više stotina radova u različitim medijima uvijek sa novim djelima ulazeći dublje u problem inspirirajući se biljnim svijetom i njegovom naprednijom logikom solidarnosti, te projekt oblikuju i oko pitanja ‘Drugog’ i ‘drugosti’ oslanjajući se na postulate ekofeminizma i posthumanizma.

Detaljnije o projektu i autorima možete pronaći na službenim stranicama https://www.slusajsume.com/

Azra Svedružić (1969.) multimedijalna je umjetnica koja živi i radi u Zagrebu gdje je studirala na Akademiji Likovnih Umjetnosti (1996.). Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od 1995. te je autorica više stotina pojedinačnih umjetničkih radova, likovnih i vizualnih, ambijentalnih i site-specific instalacija, multimedijalnih i hibridnih projekata, videoradova. Svoja djela i projekte izlagala je na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi, filmskih i video festivala diljem svijeta (Sloveniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Cipru, Srbiji, Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Rusiji, Čileu). Aktivna je kulturna radnica i aktivistica, sudjeluje u mnogim suradničkim i kulturnim projektima. Članica je HULU (Hrvatske udruge likovnih umjetnika).

Demirel Pašalić (1975.) je fotograf, snimatelj, glazbenik, dizajner i multimedijalni umjetnik koji radi i živi u Zagrebu. Godine 1998. u Pragu, Češka Republika, diplomirao je na fakultetu FAMU (Filmska Akademija) na odsjeku za filmskog snimatelja 3F. Od 1995. radi kao filmski snimatelj, ‘still’ fotograf, kazališni fotograf, dizajner i muzičar, te aktivno izlaže kao fotograf i multimedijalni umjetnik svoje projekte na samostalnim izložbama. Surađuje sa brojnim umjetnicima na njihovim projektima, kao glazbenik potpisuje autorska glazbena djela i aktivno svira već tri desetljeća, a uspješnu suradnju ostvaruje i sa brojnim kulturnim ustanovama, kako sa institucijama tako i sa nezavisnim kulturnim i umjetničkim organizacijama. Od 2003. je član HGU (Hrvatske glazbene unije), od 2007. član je i ULUPUH (Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti).

Aktivnost se realizira u sklopu programske cjeline Druga mjesta (Grad je mrtav? Živio Grad!) ARL 2023. i uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA