30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVEČERAS NA HTV-u: Film "Pjesma od rastanka" snimljen 1979. u Gradu s...

VEČERAS NA HTV-u: Film “Pjesma od rastanka” snimljen 1979. u Gradu s plejadom naših dubrovačkih glumaca

U sklopu emisije Nulti kadar, u kojoj se emitiraju televizijski filmovi i drame iz arhiva Hrvatske televizije, u ponedjeljak 18. prosinca prvi će put poslije gotovo četrdeset godina biti prikazan film Pjesma od rastanka, snimljen 1979. u produkciji Televizije Zagreb. Scenarij za film je prema motivima iz djela Iva Vojnovića napisao Ivan Kušan, a režirao ga je Daniel Marušić.

Pjesma od rastanka priča je o dubrovačkom vlastelinu Nikši Prokuliću koji se žestoko protivi ljubavi svoje kćeri Jele i češkog časnika Mareka, pripadnika austrougarske vojske koja je 1814., po odlasku Francuza, okupirala njihov grad. Priča o konačnoj propasti Dubrovačke Republike postaje tako i pričom o agoniji jedne drevne vlasteoske obitelji.

Eksterijeri filma snimani su na više lokacija u Dubrovniku i Stonu, a iako je isprva bilo planirano da se i svi interijeri snime u Dubrovniku, od toga se djelomično moralo odustati zbog oštećenja koja je Kneževu dvoru i drugim povijesnim zdanjima nanio katastrofalan potres što je u svibnju te godine pogodio crnogorsko i dubrovačko primorje.

Uz Karla Bulića, Biserku Ipšu i češkog glumca Ivana Vyskočila u ulogama Nikše, Jele i Mareka, u filmu nastupa i cijela plejada dubrovačkih glumaca te onodobnih članova Kazališta Marina Držića, poput Tonka Lonze, Izeta Hajdarhodžića, Miše Martinovića, Nika Kovača, Kruna Šarića, Martina Bahmeca, Vinka Prizmića, Line Siminiatti, Bara Kriletića, Stjepana Piseka, Branke Lončar i Perice Martinović.

Pjesma od rastanka bit će prikazana na Trećem programu HTV-a u 21.37, a o okolnostima snimanja i posebnostima tog filma bit će riječi u uvodnoj emisiji Nultog kadra (HTV 3, u 21.25) u kojoj će sudjelovati i teatrologinja Lada Čale Feldman.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA