33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVečer poezije u Saloči od zrcala

Večer poezije u Saloči od zrcala

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar u Dubrovačkim knjižnicama predstavili su svoje zbirke pjesama “Pitomi urlici” i “Čavli zime”. U predstavljanju je sudjelovala i doc. dr. sc. Katja Bakija, a večer je glazbom uveličala i pijanistica Marija Grazio. Moderatorica događanja bila je knjižničarka Katarina Palinić.

Bakija je naglasila kako Paljetak ‘i kad je pjesnik bola’, a to ovim pjesmama nedvojbeno jest, ‘vazda je pjesnik iznimne snage i virtuoz riječi’.

– Lukova je poezija zavodljiva i snažna, nakon susreta s njom teško je ne zaploviti njenim prostorima (…) On slike stvara snagom svoje pjesničke kreacije, oblikuje ih u govor koji ćemo svi prepoznati, prepoznat ćemo u njima tuge i gubitke koje ćemo prigrliti kao naše, plamen koji u nama pobuđuje naše zatomljene osjećaje, grije nas toplinom, nježnošću i suosjećanjem. Paljetak nam je i ovom zbirkom pružio azil raskošne i bogate zgrade svojih pjesmotvora u čije je čvrste temelje ugrađena ljubav – istaknula je doc. dr. sc. Bakija.

– Zbirka poezije “Pitomi urlici” našega akademika je jedan hommage njegovoj voljenoj ženi Anamariji koja ga je nažalost napustila. O Lukovoj poeziji je na neki način sve rečeno, u svakom slučaju ta poezija je ono što uvijek provocira i traži da se ponovno čita, iako on u svojim predstavljanjima zna obično reći “nemojte kupovati ovu knjigu previše je tužna”. ‘Pitomi urlici’ znači da ono što je nama daleko i bolno možemo prihvatiti tek kad to pripitomimo – objasnio je fra Kramar Paljetkovu zbirku pjesama.

“Čavli zime” gvardijana franjevačkog samostana u Pridvorju, ‘genitivnom metaforom’ obuhvaćaju sav ‘raspon osjećaja’ koji iz autora izvlače ‘riječ za stih, a stih, kao i samoća, dar je na kojemu treba pomno raditi’, u svijetu koji se smanjio, a ljudi su ‘pobjegli u svoje tamnice’, rekao je Paljetak o Kramarovoj poeziji dodavši kako je u ovoj knjizi fra Ivan otvorio ‘oba prozora’.

– Ne zaklapajte ih dok ih svu ne pročitate. I smjet ćete bez straha voljeti – naglasio je Paljetak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA