13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiUtvrđena nezakonita poskupljenja svih usluga i proizvoda, slijede novčane kazne i pojačani...

Utvrđena nezakonita poskupljenja svih usluga i proizvoda, slijede novčane kazne i pojačani nadzori

Vlada je na zadnjoj sjednici donijela zaključak prema kojem trgovci cijene moraju vratiti na razinu od 31. prosinca 2022. i zadužila je nadležna tijela da provedu nadzor kretanja cijena nakon uvođenja eura. Premijer Plenković dao im je rok da to učine do danas.

-Zadužili smo Državni inspektorat, Poreznu i Carinsku upravu da izvrše nadzor cijena na terenu. Cilj je bio utvrditi one koji su neopravdano dignuli cijene. Predviđene su novčane kazne za takve. Bilježimo i velik broj poslovnih subjekata koji je korigirao cijene i vratio ih na one prije konverzije u euro, što je dobro i odgovorno. Dio aktera je neopravdano podigao cijene. Uočimo li daljnje kršenje propisa Vlade imamo niz mehanizma od vraćanja cijena, do ukidanja subvencija. Podsjećam na subvencionirane cijene energenata za gospodarske subjekte te više od milijardu kuna subvencija. Sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana, koje pozivamo da i dalje šalju svoje pritužbe za neopravdana poskupljenja. Kontinuirano nastojimo smanjiti stopu inflacije, bitno je da se izbjegne neodgovorno dizanje cijena, koji se direktno smanjuje kupovna moć i standard građana. Odgovornost gospodarstvenika i društvena solidarnost su elementi koji se ne mogu zaobići, kazao je uvodno premijer Plenković.

Više od 30 posto trgovina i pružatelja usluga neopravdano je podiglo cijene, neki i do 43 posto

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić izvijestila je kako je Državni inspektorat, odnosno tržišna inspekcija do 11. siječnja obavila 696 nadzora.

-U 188 slučajeva ustanovljeno je neopravdano podizanje cijena bilo proizvoda ili usluga. 103 nadzora su u tijeku. Znači da je oko 30 posto subjekata neopravdano povisilo cijene uvođenjem eura.

Bitno je istaknuti kako je tržišna inspekcija obavila 338 nadzora nad pružateljima usluga i trgovinu na malo te trgovine na malo pekarskih proizvoda. Kontrolirali smo 154 uslužne djelatnosti, 173 trgovina na malo i 71 trgovinu na malo pekarskim proizvodima. Ustanovili smo 51 slučaj nepoštene poslovne prakse i to 29 u uslužnim djelatnostima, 14 u trgovini na malo pekarskim proizvodima i 8 slučajeva u trgovini na malo.

Preko 70 posto gospodarskih subjekata, koji su bili pod nadzorom je vratilo cijene na početne cijene prije eura. Bitno je istaknuti kako podatci pokazuju su usluge poskupile do 20 posto, najviše kod frizera i u kozmetičara, a neke usluge su poskupile čak 50 posto.

U djelatnosti trgovine na malo, još se utvrđuju rezultati, ali preliminarno se može reći da su do 13 posto povećane cijene kontroliranih proizvoda, kao što su pureće, pileće meso, jaja…

Do 15 posto neopravdano su povećane cijene u trgovinama pekarskim proizvodima na malo, a u pojedinim trgovinama i 20 do 30 posto, kazala je pomoćnica glavnog državnog inspektora.

U oko 40 posto nadzora u ugostiteljskim objektima utvrđeno nezakonito poskupljenje

-U ugostiteljstvu je obavljeno 298 nadzora u 42,6 posto odnosno 127 nadzora ugostitelji su neopravdano povećali cijene. Prosječno povećanje je od 0,5 postošto je rezultat zaokruživanja centi na primjer umjesto 1,43 eura, cijena je zaokružena na 1.50 eura. Rijetko su niže zaokružili. U pojedinim slučajevima povećanje cijena je čak 43 posto.

Bitno je istaknuti kako će se za sve nepravilnosti pokrenuti upravne i prekršajne mjere. Visina kazne do 26. 544 eura za gospodarski subjekt. Onima koji su vratili cijene to će se uzeti u obzir prilikom odmjeravanja kazne, a svi koji nisu postupili po naputku Vlade imat će otegotne okolnosti. Kontinuirano se nastavljaju, uz suradnju s poreznom i carinskom upravom, nadzori, kazala je Vedrana Filipović-Grčić.

Svaki tjedan na terenu će biti 100 inspektora Porezne uprave

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave kazao je kako je Porezna 9. siječnja započela nadzor na području cijele RH.

-Uključene su sve inspekcijske službe porezne, osobito fiskalizacije. Uspoređuju se cijene 31. prosinca s cijenama do dana nadzora. Od 163 ciljana nadzora u 2/3 slučajeva utvrdili smo nepravilnosti. Plan je da tjedno imamo 250 nadzora temeljenih na našim analizama fiskalizacije i prijavama građana. 100 inspektora na tjednoj bazi bit će na terenu. Za sve nepravilnosti dijelit ćemo podatke s Državnim inspektoratom s ciljem podnošenja prekršajnih prijava, zaključio je Kutleša.

Carinska uprava utvrdila neopravdano poskupljenje duhanskih i naftnih proizvoda

Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave izvijestio je o nadzorima trošarinskih obveznika.

– Proveli smo detaljnu analizu cijena duhanskih i naftnih derivata. Duhanski proizvodi i prerađevine, 250 pojedinačnih proizvoda, generalno su poskupjeli. Cijene cigareta, koje čine 90 posto duhanskih prerađevina, neopravdano su porasle za 1,17 posto, sitno rezani duhan za 0.72, grijani duhanski proizvodi za 1.30 posto. To nije značajan rast, ali je neopravdan rast cijena zaokruživanjem i ima značajan utjecaj na tržište i procjenu inflatornih tijekova. Tijekom dana ćemo održati sastanak s ovim sektorom zbog korigiranja cijena.

Što se tiče naftnih derivata za početak smo nadzorima obuhvatili 20 posto tržišta. Preliminarno je utvrđeno neopravdano dizanje cijena tijekom prvih dana eura u 50 nadzornih postupaka. Planiramo nadalje svakog tjedna provoditi 250 nadzora sa najmanje 100 službenika tjedno na terenu. Sve potencijale ćemo uključiti u nadzor svih 7 dana u tjednu, 24 sasta dnevno uključujući i vikende. Cijelo tržište će biti obuhvaćeno, zaključio je Demirović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA