19.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 29 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiUsvojena direktiva o minimalnoj plaći na razini EU-a. Koliki bi trebao biti...

Usvojena direktiva o minimalnoj plaći na razini EU-a. Koliki bi trebao biti hrvatski minimalac?

Europski parlament usvojio je u srijedu prijedlog direktive o minimalnoj plaći, kojom se promiče primjerenost zakonom propisanih minimalnih plaća kako bi se pomoglo u postizanju pristojnih uvjeta rada i života za europske radnike.

Zemlje Europske unije dosad su imale različite pristupe u reguliranju najniže zagarantirane plaće. Minimalna plaća zakonom je propisana u 21 državi Europske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima. Njezina visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, ovisno o razvijenosti, životnom standardu i socijalnoj osjetljivosti, piše Tportal.

Direktiva sadrži kriterije koje bi države članice trebale uzeti u obzir prilikom utvrđivanja zakonskih minimalnih plaća. Kriteriji uključuju kupovnu moć, opću razinu plaća i njihovu raspodjelu, stopu rasta plaća i trendove produktivnosti.

U direktivu su ugrađeni zahtjevi sindikata o indikativnim referentnim vrijednostima kao smjernicama za zakonom propisane minimalne plaće. Prema tim smjernicama, minimalna plaća ne bi smjela biti niža od 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosječne plaće u pojedinoj zemlji.

Iako nisu pravno obvezujući, navedeni pragovi predstavljaju snažno normativno mjerilo za određivanje minimalnih plaća na nacionalnoj razini.

Prema navedenim kriterijima, hrvatski minimalac trebao bi iznositi najmanje 5246 kuna (696,3 eura) bruto s obzirom na to da je u lipnju prosječna bruto plaća iznosila 10.492 kune (1392,5 eura), a medijalna bruto plaća 8562 kune (1136,4 eura).

Više pročitajte ovdje.

IZVOR: Tportal

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA