29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUskoro u Dubrovnik stiže nova brodica za hitnu medicinsku pomoć

Uskoro u Dubrovnik stiže nova brodica za hitnu medicinsku pomoć

U Šibeniku je danas zaplovila prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe koje će služiti tome da se stanovnicima i posjetiteljima otoka te priobalja osigura hitna medicinska skrb i ujednači dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cijelom teritoriju Hrvatske.

Riječ je o projektu Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, ukupno vrijednim 10,1 milijun eura, što je osigurano iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Prva brza brodica isporučena je u Iskra brodogradilištu Šibenik.

‘Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama, planiranoj do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, u Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodica je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu, kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata, povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto’, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da se ovim pokazuje međuresorno partnerstvo u sinergiji s lokalnom zajednicom, kao i zajednička misija u pružanju podjednake zdravstvene skrbi svim građanima i posjetiteljima Hrvatske, što je i glavna nit vodilja reforme zdravstva, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva. Sukladno sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru/tehničara – a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Nabavljeni su i automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

Prva od 6 brodica uskoro će stići u Dubrovnik.

FOTO: Ministarstvo zdravstva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA