19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaKulturaUskoro iz tiska izlazi knjiga Martine Gluhan, djevojke tragično stradale u prometnoj...

Uskoro iz tiska izlazi knjiga Martine Gluhan, djevojke tragično stradale u prometnoj nesreći u Konavlima

Objava na stranici Alienus, izdavačke djelatnosti Udruge Marsonikon iz Slavonskog Broda izaziva veliku tugu za sve stanovnike Konavala, a osobito za obitelj Martine Gluhan, tragično stradale djevojke u automobilskoj nesreći na pragu njenog doma u Konavlima.

Uskoro iz tiska izlazi njen prvi, na žalost i posljednji roman za mlade “Lov na slobodu”, a izdavači su joj posvetili lijepe i dirljive riječi.

Martina Gluhan Lov na slobodu

Alienus No.6

Naslovnica: Andrej Bartulović

Poprilično je tužno, mučno i turobno najaviti sljedeći roman. Alienus No.6 bio je u zamahu, naslovnica je bila završena, predgovor, cijeli dizajn je bio gotov kada smo primili uznemirujući e-mail od obitelji naše autorice.

Martina Gluhan, autorica romana kojoj je ovo trebao biti prvijenac, poginula je, ovo ljeto, u automobilskoj nesreći u Dubrovniku.

Martina je završila 60% uredničkih prepravaka, a njezina obitelj nas je molila da ipak nastavimo s izdavanjem knjige koja će ih trajno podsjećati na Martinu i ono što je svim srcem voljela.

Sve je to usporilo postupak rada oko knjige, i natjeralo nas da s grčem u stomaku radimo na ostatku rukopisa stalno se pitajući: Kako bi to Martina željela napisati?

Puno je pitanja ostalo bez odgovora, puno je njezinih ideja ostalo nerazrađeno, puno je riječi ostalo nenapisano.

Unatoč svemu, Alienus No.6 uskoro će doći pred Vas, samo bez promocija, bez razgovora s autoricom, i bez suvišnih objava. Objaviti nečiji prvi roman koji je ujedno i posljednji, tužno je, mučno i turobno za sve.

Ipak, knjige su vječne i besmrtne, baš kao i pisci koji uvijek gledaju u nas između redaka u koje su utkali sve što su imali.

„Lov na slobodu“ je brutalan roman odrastanja, roman upozorenja i nemoći kolektiva, ali i roman pojedinca i njegove snage pri utjecaju na promjene. Ispričan je kroz poglede nekoliko mladih protagonista, pa ga i svrstavamo u roman za mlade.

Martina piše tečno trudeći se pri tome biti jasna i ne uvodeći apstrakciju u pripovijedanje. Ono što odvaja ovaj roman od sličnih romana za mlade je surova realnost muka stanovnika diktature opisana iskreno, a u nekim trenucima čak i eksplicitno.

Ipak, u cilju dočaravanja patnje i turobnosti sistema koji gnječi slobodu, nije ni moglo biti drugačije – objavili su izdavači, a na stranici Zavazda Konavle administratorica se spominje:

Bože dragi koliko tuge na svijetu. Roman naše Martine Gluhan uskoro izlazi u prodaju. Martini raj vječni, a njenoj famiji Bog dao snagu da se nose s teškom boli gubitka svoje kćeri. Njihova Martina živjet će i kroz svijet knjige. Počivaj u miru vilo draga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA