29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFranković obišao Lapadsku obalu: Uvjeren sam da ćemo stići zadani rok, radovi...

Franković obišao Lapadsku obalu: Uvjeren sam da ćemo stići zadani rok, radovi su se zahuktali

Radovi na Lapadskoj obali napreduju izvrsno, kazao je danas tijekom obilaska gradonačelnik Franković. Gradonačelnik je potvrdio da je sporazumno raskinut dosadašnji ugovor za nadzor radova te da je za novi nadzor izabrana tvrtka Bastion. Današnjem obilasku prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, kao i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija koja je naglasila kako je dosad izgrađeno 20 posto ukupne duljine obalnog zida.

Tijekom današnjeg obilaska gradonačelnik je rekao da radovi na Lapadskoj obali, nakon što su riješeni početni problemi koji su dijelom bili uzrokovani tehničkim nedostacima, a drugim dijelom poremećajima na tržištu građevinskog materijala, izvrsno napreduju.

„Cijela situacija se izvrsno konsolidirala. Nakon pobijenih pilota kreće se s izgradnjom obalnog zida, koji je izgrađen na dijelu ljetnikovca Sorkočević. Radovi se su se uistinu zahuktali. Uvjereni smo da ćemo stići zadani rok te da će u negdje u ovo vrijeme iduće godine, možda mjesec dana kasnije radovi biti završeni“, kazao je gradonačelnik te dodao kako će po završetku radova Dubrovnik dobiti novu dvotračnu cestu s pješačkom zonom i biciklističkom stazom.

„Rekonstrukcijom Lapadske obale rasteretit će se Bulevar, a stanovnicima Solituda omogućit će se brža komunikacija s ostalim dijelovima grada. Ujedno će se riješiti i gorući problem stanovnika Lapadske obale, projektom će se riješiti dugogodišnji problem pucanja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi i plutanja obiteljskih objekata“, kazao je te podsjetio da je projekt rekonstrukcije Lapadske obale u potpunosti financiran europskim i nacionalnim sredstvima.

„Grad Dubrovnik je iz svog proračun financirao jedino izradu projektne dokumentacije, što je bila osnovica za dobivanje navedenih sredstava. Ovim projektom se još jednom dokazuje koliko je Grad Dubrovnik posvećen financiranju projekata iz europskih fondova“, naglasio je.

Novinare je zanimalo jesu li poskupljenja građevinskog materijala utjecala na vrijednost samog projekt.

„To ćemo znati kad napravimo završne obračune. Imali smo određene male korekcije i dodatna traženje, što je odrađeno kako od strane nadležnih upravnih tijela Grada Dubrovnika, tako od strane nadzornog inženjera i Agencije za financiranje i ugovaranje. Napravili smo dobru stvar promjenom materijala za pobijanje pilota. Umjesto čelika, odabrali smo drugu vrstu materijala koja je u tom trenutku na tržištu bila povoljnija, a jednako vrijedna, što nam je omogućilo lakše brođenje kroz cijeli postupak. Sigurno će biti još problema i izazova, ali najvažnije je da ih rješavamo u partnerstvu sa svim tijelima i tu moramo zahvaliti na razumijevanju središnjoj Agenciji za financiranje i ugovaranje“, kazao je gradonačelnik.

Tijekom današnjeg obilaska gradonačelnik Franković potvrdio je da je raskinut ugovor za nadzor radova koji je provodio Trames.

„Imali smo određenih poteškoća i sporazumno smo raskinuli ugovor nakon čega smo proveli postupak i ugovorili drugi nadzor što nije neuobičajeno. To je događa i na drugim gradilištima na području Republike Hrvatske. Postojali su određeni nesporazumi i nerazumijevanje. Nadzor na radovima sad provodi tvrtka Bastiona“, kazao je gradonačelnik, a potom na traženje novinara prokomentirao odnos s vlasnikom Marine Frapa, Franjom Pašalićem.

„ Grad Dubrovnik je sa svoje strane odradio svoj dio posla, gospodin Pašalić svoj dio posla. Čekamo izmjenu koncesijskih granica što treba odraditi resorno ministarstvo i Vlada. Imamo najavu da će se to skoro i dogoditi i time bi se okončala cijela priča. Potrebni preduvjeti su napravljeni, Gradsko vijeće je donijelo svoj sud i odluku gospodin Pašalić je javno komunicirao da je zadovoljan s navedenim“, kazao je.

Novinare je zanimalo je li izrađena prometna studija, a s obzirom na to da je Valamaru na Babinom Kuku odobrena gradnja novih smještajnih kapaciteta.

„U ovom trenutku nikome nije odobreno ništa, osim onoga što je prethodno definirano GUP-om, a tamo je definirana zona gradnje. Valamar zapravo traži izradu detaljnog prostornog plana, kojim se smanjuju kapaciteti onog što mu je prostornim planom u ovom trenutku dozvoljeno. Tamo je u ovom trenutku i kamp koji dovlači i dodatni broj automobila. Druga vrsta hotelskog kapaciteta i drugačije promišljanje te zone ne mora povlačiti veći broja automobila. Za izradu DPU-a napravit će se sve potrebne analize pomoću koji će se doći do potrebnog suda što je i je li uopće potrebno išta raditi na Babinom kuku i što i kako prostorno-planski mijenjati. Tek tad će se pristupiti rješavanju svih prostorno-planskih aktivnosti i eventualnom usvajanja ili neusvajanja tog prostornog plana“, kazao je gradonačelnik.

Pročelnica Pikunić Vugdelija kazala je da se trenutno izvode radovi za izgradnji obalnog zida između postavljenih pilota.

„U mjesec dana napravili smo 20 posto ukupne duljine zida, što je jako dobra dinamika, puno bolja nego što smo očekivali. Mukotrpno je bilo doći do te faze jer smo se morali prilagođavati geologiji, ali kad smo pronašli rješenje sad to ide puno brže nego što je predviđeno. Slijedi nasip krupnim kamenom iza zida, nakon toga će se raditi svi ostali elementi u trupu ceste koji su projektirani“.

S obzirom na to da se posljednjih dana u javnosti ponovno aktualiziralo pitanje veze ribnjaka unutar ljetnikovca Sorkočević s morem pročelnica je kazala da se o navedenom itekako vodio računa.

„Ribnjak će biti povezan kanalom dimenzija 80×80 što će biti puno bolje nego sad, samo što mi još nismo došli u tu fazu radova. Trenutno postoji protok kroz kameni nasip. Radi se o krupnom kamenju te protok postoji, u ribnjak ulazi riba, a ponekad nažalost i smeće“, poručila je Pikunić Vugdelija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA