31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaUNSEEN U CAVTATU: neke je dirnula priča o sudbinama migranata, a neke...

UNSEEN U CAVTATU: neke je dirnula priča o sudbinama migranata, a neke povratak u Ljetno kino u Cavtatu

Peta obljetnica Filmskog festivala UNSEEN dogodila se u Ljetnom kinu Cavtat koje je nakon 32 godine ponovno dobilo javnu namjenu, te je otvoreno za filmsku i ostalu publiku. Na sinoćnjem otvaranju festivala koji od svog početka, 2017. godine otvara brojne teme od iznimnog značaja, a koje često ostaju na marginama društva jer propitkuju naše vrijednosti i svijest, te nas “pomiču” iz sfere uljuljane udobnosti svakodnevlja, bio je nazočan veliki broj posjetitelja. Organizatorica festivala, Karla Crnčević smatra da je i to pokazatelj koliko je bilo bitno vratiti ljetno kino kao mjesto od javnog interesa, na čemu se ustrajalo od samog početka pokretanja festivala. To je isto tako istaknuo i načelnik konavoske općine Božo Lasić, te direktor TZ Općine Konavle Frano Herendija koji je rekao kako će se, nakon UNSEEN festivala, filmski program u Ljetnom kinu održavati u suradnji s Mediteran filmom.

Sinoćnjem filmskom programu u kojemu su u selekciji Dine Pokrajac, prikazana tri kratkometražna pobjednika s prethodnih izdanja Subversive Festivala, prethodilo je otvaranje izložbe i susret s umjetnicama i predstavnicama kolektiva Žene ženama koje neprestalno upozoravaju na nasilje koje se događa na granicama, Selmom Banich, Enom Jutov i Saafom Salem iz Alepa.

Platno na kojemu su oslikani, izvezeni i sašiveni pojedinačni komadi tkanine nazvano je “Prijelaz” i svaki od njih kao da je fragment života onih koji su stradali na svom migrantskom putu kroz Balkan prema središtu Europe. Istraživačkim radom i bolnim suočavanjem sa ostacima života migranata koji su poginuli na putu ka slobodi, na nekim dijelovima platana su otisnute fizionomije pojedinaca koji kao da nas uzemljuju i prizemljuju i pomiču iz sfere apstrakcije prema stvarnim nekadašnjim egzistencijama proganjanih i zaustavljenih na putu prema Europi.

“Prijelaz” je rad umjetnice Selme Banich i znanstvenice Marijane Hameršak i kolektiva Žene ženama.

“Nastojale smo da “Prijelaz” kao umjetnička, komemorativna i dekolonijalna praksa utjelovljuje odvažnost, snagu i pobunu prezrenih, poniženih, mučenih i proganjanih na migrantskom putu kroz Balkan prema središtu Europe, ali i solidarnost, posvećenost i nadu duboke povezanosti s onima čije je živote ovo društvo posve razobličilo” – rekla je umjetnica Selma Banich na sinoćnjem susretu s publikom u Cavtatu.

U filmskom programu koji je uslijedio prikazana su tri filma Lampedusa, Osmi kontinent i Kwasa Kwasa, kao simbolička putovanja u bolji život. Filmski su to podsjetnici na individualne životne priče o neizvjesnosti, anonimnim snovima i nadanjima koja skupljaju tragove egzodusa preko Mediterana do tvrđave Europe.

Na programu UNSEEN-a VEČERAS možete pogledati:

PETAK 2.7.2021.
20:30 h
PROGRAM REDATELJICE DARIE BLAŽEVIĆ
SOBE S POGLEDOM:Soba s pogledom ili razmišljanje u slikama, Iva Gavrilović, eksperimentalni, 10:14Grad u koji moram putovati, Valentina Lončarić, dokumentarno-igrani, 9:42Taste of space, Mia Martinović, animirani, 8:20Kako razgovarati s mamom, Dalija Dozet, eksperimentalni, 11:00There`s a Tiny Light Flashing Over a Small Brown Tree, Nikolina Bogdanović, eksperimentalni, 2:50Plejade, Mateja Zidarić, dokumentarno – eksperimentalni, 12:04Nostalgija net, Martina Lončar, eksperimentalni, 6:56Osoba, Sunčica Ana Veldić, dokumentarni, 4:59

FOTO: Facebook Unseen

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA