29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Nova ustanova „Dječji vrtić Pčelica“ počela s radom, gradonačelnik prisustvovao...

AKTIVNOSTI GRADA: Nova ustanova „Dječji vrtić Pčelica“ počela s radom, gradonačelnik prisustvovao različitim panelima

U proteklom tjednu Rješenjem Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije odobren je početak rada predškolskoj ustanovi „Dječji vrtić Pčelica“, zatim je gradonačelnik Franković prisustvovao konferenciji „Women in Tech Balkans Summit“ kao i na projektnom sastanku u sklopu EU projekta DiMaND. Gradonačelnik je na temu pokretanja turizma u Dubrovniku razgovarao s voditeljicom turske emisije „Across The Balkans“ televizije TRT World Nafisom Latić, a tijekom razgovora osvrnuo se na pripreme za trenutnu sezonu, očekivanja od iste s osvrtom na izazove koji u smislu održivosti leže pred Dubrovnikom.

Nova ustanova „Dječji vrtić Pčelica“ počela s radom

Rješenjem Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije odobren je početak rada predškolskoj ustanovi „Dječji vrtić Pčelica“.

Time je završen postupak razdvajanja javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik pokrenut odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz lipnja i rujna 2019. godine.

Ustanovi sa sjedištem u Novoj Mokošici na adresi Bartola Kašića 25 odobrava se početak obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u matičnom objektu Dječji vrtić „Pčelica“ te u pet područnih odjela za ukupno 8 jasličkih i 11 vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina.

Prema suglasnostima Ministarstva znanosti i obrazovanja ustanovi je odobrena i provedba posebnog programa za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju, provedba programa ranog učenja engleskog jezika, Montessori programa, obveznog programa predškole i posebnog programa katoličkog vjerskog odgoja.

Podsjetimo, za rekonstrukciju – dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici u ožujku je ishođena građevinska dozvola. Planiranim zahvatom centralnog objekta vrtić će sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15 i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih te će moći primiti 250 djece.

Gradonačelnik Franković prisustvovao konferenciji „Women in Tech Balkans Summit“

Konferencija pod nazivom „Women in Tech Balkans Summit“ održana je danas u hotelu Dubrovnik Palace, a događanju je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Na samom početku gradonačelnik se obratio svim sudionicima i organizatorima iskazavši pritom iznimno zadovoljstvo što je upravo Dubrovnik izabran za domaćina konferencije kojoj je glavna tema osnaživanje položaja žena i djevojaka u svijetu visoke tehnologije i poduzetništva.

U svom uvodnom izlaganju gradonačelnik Franković kazao je kako aktivnija uloga žena u digitalno doba može znatno doprinijeti prevladavanju rodnih razlika, brisanju svekolikih nametnutih stereotipa, nejednakosti, ali i iskazivanju brojnih talenata žena i djevojaka koje posjeduju potrebna znanja i vještine za rad u tehnološkim djelatnostima.

Gradonačelnik je skrenuo pozornost i na osnaživanje položaja žena u svim društvenim segementima i njihovom daljnjem međusobnom povezivanju putem kojeg se jača njihova prisutnost i uloga u poslovnom svijetu.

„Nemjerljiva je danas pozicija žena, majki i djevojaka koje u ovom ubraznom vremenu nastoje uskladiti i postići balans za brigu o obitelji, djeci i karijeri. Stoga smatram da njihova predanost, organiziranost, ambicija, obrazovanje zasigurno mogu pridonjeti i u svijetu inovacija, tehnologije i poduzetništva“ istaknuo je gradonačelnik Franković.

Ovogodišnje prvo regionalno izdanje konferencije „Women in Tech Balkans Summit“ okupilo je i brojne WIT međunarodne ambasadore, te lidere domaćih i inozemnih Start-up platformi koji su se osvrnuli na zapošljavanje žena u sektoru digitalnih tehnologija i stvaranju mogućnosti i jednakih prilika za sve.

Gradonačelnik Franković sudjelovao na projektnom sastanku u sklopu EU projekta DiMaND

U sklopu europskog projekta DiMaND u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projektni partner, gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž nazočili su danas završnom sastanku u sklopu dvodnevne radionice usmjerene prema daljnjim poboljšanjima međunarodne i regionalne suradnje u smislu reagiranja na prirodne katastrofe.

Dubrovački gradonačelnik Franković u svom je obraćanju prvotno pozdravio organizatore i sudionike druge po redu radionice pod nazivom „2nd DiMaNd workshop on municipalities role in HNS and volunteer coordination“.Gradonačelnik je u ovoj prilici naglasio kako ovakva radionica ima izuzetan značaj poradi mogućnosti razmjene iskustava i odgovornog postupanja pripadnika interventnih službi tijekom i nakon mogućih prirodnih nepogoda.

 „Obzirom na povijest i činjenicu kako se Dubrovnik nalazi u seizmički aktivnom području, važno je da budemo svjesni ozbiljnosti i mogućnosti pojava prirodnih katastrofa. Moramo konstantno nadograđivati i ulagati u bolju opremljenost i spremnost žurnih službi i brojnih volontera (Crvenog Križa, vatrogasnih postrojbi) kako bi pravovremeno mogli odgovoriti na krizne situacije i pritom sačuvati sigurnost. Zahvalan sam na ukazanoj prilici da Grad Dubrovnik sudjeluje kao jedan od projektnih partnera u europskom projektu DiMaND, te da zajedničkim aktivnostima i suradnjom dosegnemo visoku razinu pripremljenosti u budućim vremenima“ kazao je gradonačelnik Franković.

Prisutnima se također obratio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Damir Trut koji se u sklopu svoje prezentacije osvrnuo na protekla događanja vezana za prirodne katastrofe točnije potres koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju i operativne akcije koje su poduzete kako bi stanovništvo navedenog područja ostalo sigurno. Pomoćnik ministra Trut iskazao je zadovoljstvo reagiranjem i djelovanjem žurnih službi, koje su pokazale solidarnost i spremnost.

Osim predstavnika Grada Dubrovnika i Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci koji su sudjelovali na dvodnevnoj radionici kao partneri u sklopu projekta DiMaND, ostali partneri odnosno sudionici radionice dolaze iz sedam zemalja: Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Podsjetimo, projekt DiMaND sufinanciran je kroz Program Mehanizama Unije za civilnu zaštitu koji koordinira i provodi Europska komisija. Glavni cilj projekta je razmjena iskustava u aktivnostima pripremljenosti i kvalitetne opremljenosti u slučajevima humanitarne koordinacije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 341,608.20 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 42.158,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije.

Gradonačelnik uživo za tursku televiziju TRT World: Pravo je vrijeme za posjetiti Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković gostovao je u programu turske državne televizijske i radijske kuće TRT iz Istanbula.

Gradonačelnik je na temu pokretanja turizma u Dubrovniku razgovarao s voditeljicom emisije „Across The Balkans“ televizije TRT World Nafisom Latić, a tijekom razgovora osvrnuo se na pripreme za trenutnu sezonu, očekivanja od iste s osvrtom na izazove koji u smislu održivosti leže pred Dubrovnikom.

-„Dubrovnik je uvijek lijep, ali rijetko kada je u njemu moguće uživati na način kao što je moguće sada“, poručio je gledateljima iz Turske gradonačelnik Franković istaknuvši sigurnost kao jedan od aduta destinacije.

Podsjetimo, jedna od najvećih svjetskih aviokompanija, Turkish Airlines, od 3. srpnja ponovno uspostavlja vezu između Istanbula i Dubrovnika s redovnim letovima dva puta tjedno. Poslovanje Turkish Airlines u Dubrovniku značajno je i zbog bogate mreže linija koje ova kompanija održava, a posebno s tržištem Azije.

Gradonačelnik na panelu “Mladi i budućnost održivog turizma” – Koronakriza kao prilika za zaokret prema održivosti

Panel rasprava pod nazivom „Mladi i budućnost održivog turizma“ održana je danas u Lazaretima, u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uvodno je pozdravio sudionike, a sudjelovao je i u raspravi posebno se osvrnuvši na masovni turizam, utjecaj virusa COVID-19 na turistička kretanja u Gradu, kao i oporavku od koronakrize.

Uz gradonačelnika Frankovića, događanju su nazočili i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, studenti održivog turizma i drugi dionici ove vrste turizma.

U svom obraćanju gradonačelnik Franković je istaknuo kako, usprkos teškom financijskom razdoblju uzrokovanom globalnom pandemijom, itekako postoji potreba za zaokret k održivom turizmu. Štoviše, naglasio je kako je koronakriza upravo odlična mogućnost za takvu promjenu.

– Još 1991. kada je Dubrovnik bombardiran, UNESCO-vi promatrači koji su boravili u našem gradu i svjedočili teškom razaranju, u svojim zapisima spomenuli su obnovu i budućnost Dubrovnika koji će se opet obnoviti i biti svjetska atrakcija te već treba razmišljati kako će uvesti održivost u svoj turizam – prisjetio se bliske prošlosti gradonačelnik Franković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA