9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiUnatoč puno većem padu BDP-a, povećanje nezaposlenosti je značajno manje nego tijekom...

Unatoč puno većem padu BDP-a, povećanje nezaposlenosti je značajno manje nego tijekom krize 2008.

Europska komisija je objavila drugo izvješće o učinku instrumenta SURE namijenjenog zaštiti radnih mjesta i prihoda pogođenih pandemijom bolesti COVID-19.

U izvješću je utvrđeno da je SURE uspješno ublažio teške socioekonomske posljedice pandemije bolesti COVID-19. Procjenjuje se da su nacionalne mjere tržišta rada koje podupire instrument SURE u 2020. smanjile nezaposlenost za gotovo 1,5 milijuna radnih mjesta.

Instrument SURE pridonio je učinkovitom ograničavanju povećanja nezaposlenosti u državama članicama korisnicama tijekom krize. Zahvaljujući instrumentu SURE i drugim mjerama potpore, pokazalo se da je to povećanje nezaposlenosti znatno manje nego tijekom svjetske financijske krize, unatoč znatno većem padu BDP-a.

Dosad je odobreno ukupno 94,3 milijarde eura financijske pomoći za 19 država članica, od čega je isplaćeno 89,6 milijardi eura.

SURE je 2020. podržao približno 31 milijun ljudi, od čega su 22,5 milijuna zaposlenih i 8,5 milijuna samozaposlenih. To predstavlja više od jedne četvrtine ukupnog broja ljudi zaposlenih u 19 država članica korisnica.

Štoviše, oko 2,5 milijuna tvrtki pogođenih pandemijom COVID-19 imalo je koristi od SURE-a, što im je omogućilo zadržavanje radnika.

S obzirom na snažan kreditni rejting EU -a, države članice korisnice uštedjele su procijenjenih 8,2 milijardi eura u kamatama zahvaljujući SURE -u.

Komisija je prikupila dodatnih 36 milijardi eura od vremena izrade prvog izvješća u ožujku 2021. Sva su sredstva prikupljena kao socijalne obveznice, a EU je trenutno najveći svjetski izdavatelj društvenih obveznica.

IZVOR:EK

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić