18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaKulturaUmjetnička ostavština Pava Urbana darovana zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Umjetnička ostavština Pava Urbana darovana zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Vrijedna fotografska ostavština umjetnika fotografa i fotoreportera Pava Urbana koja broji oko 9500 negativa i dijapozitiva u boji, nastalih od samih početaka autorovog bavljenja fotografijom pa sve do posljednjih fotografija stradanja Dubrovnika, koje su ušle u antologiju hrvatske fotografije, darovana je zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Na svečanosti u Kneževoj palači u Zadru, Ugovor o darovanju potpisali su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i gospođa Mirjana Urban, majka Pava Urbana. Događanju su, uz majku i sestru Pava Urbana, nazočili i Melita Ivković ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Tonko Smokvina ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik,  dr.sc. Iva Prosoli voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt, Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik te brojni drugi uzvanici.

Donacija fotografske ostavštine Pava Urbana koja će biti uvrštena u Zbirku novije fotografije MUO vrijedan je doprinos fundusu Muzeja za umjetnost i obrt. Donirane snimke prikazuju život na ulicama i dubrovačku svakodnevicu, kulturna događanja, umjetnički život Grada, izložbe,  kazališne predstave i koncerte, autorov privatni život, prijatelje, i na kraju pripreme za rat, ratnu stvarnost i razaranja.

U prigodi potpisivanja Ugovora o darovanju prikazan je dokumentarni film Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968. – 1991.) autora Antuna Maračića te je otvorena izložba PAVO URBAN (1968 – 1991) _ PRIZORI TAME | SCENES OF DARKNESS koja će se u Narodnom muzeju Zadar moći razgledati do 30. rujna 2022. Riječ je o izložbi koja je bila održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika. Na istoimenoj izložbi smanjenog opsega predstavljeno je sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Među njima je zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio danas nam iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu. Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik.

O PAVU URBANU:

Pavo Urban (Dubrovnik, 1968. – Dubrovnik, 1991.) osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Dubrovniku. Nakon završene srednje pomorske škole upisao je Pomorski fakultet također te kraće vrijeme plovio na brodovima Jadrolinije. Fotografijom se počeo baviti još u srednjoj školi. Bio je član dubrovačkog  fotokluba “Marin Getaldić”. Radio je kao službeni fotograf na Dubrovačkim ljetnim igrama i dubrovačkom kazalištu Marin Držić. Početkom Domovinskog rata u jesen 1991. godine položio je prijemni ispit na studiju snimanja Akademiji dramske umjetnosti, međutim vratio se u Dubrovnik i počeo fotografirati za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju te Ministarstvo informiranja Republike Hrvatske kao član dokumentacijsko-informacijske jedinice. Pavo Urban poginuo je tijekom najtežeg napada na Dubrovnik, 6. 12. 1991. godine u dobi od samo 23 godine. Dok je fotografirao smrtno ga je ranio geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve sv. Vlaha.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA