30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Ugasi TV, čitaj knjigu!

Izuzetno nam je drago da ovoga puta, u šutnji, možemo predstaviti Sandu Pavlinić – Zagrepčanku sa dubrovačkom adresom, autoricu bloga “Nemam TV pa čitam” (nemamtvpacitam.wordpress.com) koja predlaže deset naslova knjiga koje su je se dojmile. Pogledajte, odaberite, ugasite TV i čitajte!

Napisala nam je:

Veliki sam ljubitelj knjiga, iako nije uvijek bilo tako. Sve do fakulteta su me zanimale neke potpuno druge stvari (igrala sam odbojku u zagrebačkoj “Mladosti“) i čitanje mi je predstavljalo gubitak vremena. Tek negdje sredinom fakulteta sam počela uživati u knjigama. Zahvaljujući  “No logo” Naomi Klein i “Umijeće ljubavi” Ericha Fromma, “zakačena” sam na nonfiction literaturu i dan danas.
Od fictiona volim skandinavski noir i ako me probudite u pola noći za prijedlog trilera bez razmišljanja ću vam reći da morate čitati Stieg Larssona i tandem Erik Axl Sund.

Posljednjih godina moji literarni ukusi i interesi se šire i sve češće čitam domaće regionalne autore. Imamo zaista vrhunske, pa ako im još niste dali priliku, u mojih top 10 naslova ćete pronaći neke od njih.

  1. Stieg Larsson – Millenium trilogija

Fenomenalna triler trilogija koju predvode neubičajena heroina Lizbeth Salander – hakerica i vrhunska istražiteljica sa nultom tolerancijom na nepravdu i istraživački novinar Michael Blomkvist. Iako je zbog prerane smrti Larssona planirana serija od deset nastavaka zaustavljena na trećem dijelu, nakladnici su odlučili da David Lagencrantz nastavi serijal. Odradio je dobar posao, ali meni osobno je Larsson i dalje na samom vrhu.

  • Vedran Mezei – Treći ključ

Vedran Mezei ispričao je jako zanimljivu priču spojivši fascinantnu povijest Dubrovačke Republike i današnjeg suvremenog doba, a sve sa ciljem da nam prenese vrlo važnu životnu poruku. Poruku o slobodi koju je Dubrovnik oduvijek cijenio najviše i koja je utkana u svaki kamen i poru višestoljetne povijesti Grada. O slobodi koja bi svakome od nas trebala biti ultimativni životni cilj. Neke činjenice iz povijesti su me toliko zainteresirale da sam ju pročitala dva puta i redovno ju preporučujem kao jedan od najboljih suvenira Dubrovnika. Uskoro izlazi i na engleskom jeziku.

  • Kristian Novak – Ciganin, ali najljepši

Novak je virtuoz svog posla, a “Ciganin” fenomenalno književno djelo. U 300-ak stranica autor je otkrio predrasuda za nekoliko knjiga i života. Uklopio ih je u ljubavnu priču između Hrvatice i Roma, koja se postepeno pretvara u krimić, a najviše od svega je zapravo drama koja kod čitatelja mijenja osobne stupove predrasuda. Uz ovu knjigu svakako preporučam i Novakovu “Črna mati zemla”, podjednako je fascinantna.

  • Martina Mlinarević Sopta – Bukača

Teška tema osobne borbe protiv raka i kirurška preciznost u opisu društva u kojem živimo ovdje na Balkanu. A taj opis nije nimalo lijep i autorica je često plaćala visoku cijenu za svoje javne istupe. Jer istina često nije lijepa. I boli. Pa zato preporučam ovu knjigu, jer najviše nas jede ono što progutamo. Čita se u dahu, a isti oduzima na svakoj stranici.

  • James Clear – Atomic Habits

Čovjek je biće navike i kvaliteta života očituje se u našim malim, svakodnevnim navikama. Jednostavno – dobijaš ono što neprestano ponavljaš. Za promjenu kvalitete života često su potrebne tek sitne promjene u tim navikama. Trik je samo u velikom broju ponavljanja koji će neizostavno dovesti do ogromnih rezultata. “Atomic Habits” objašnjava ljudsko ponašanje i navike na jednostavno razumljiv način I je jedna od najboljih nonfiction knjiga koje sam ikada čitala.

  • Dnevnik jednog nomada – Bekim Sejranović

Dnevnički zapis jednog od najsimpatičnijih autodestruktivaca među piscima. Kako i zašto je Bekim Sejranović postao nomad, pisac, pa i autodestruktivac, najbolje je objasnio sam na iskren, zanimljiv i vrlo autentičan način. Njegova osobna priča, utkana je u životne priče mnogih od nas i zato se Bekim voli, poštuje i osjeća.

  • Schindlerov lift – Darko Cvijetić

Selvedin Avdić za “Schindlerov lift” je napisao “molim vas, ako tražite štivo za zabavu, vratite ovu knjigu na policu.” I u pravu je. S ovom se nećete zabaviti, nasmijati, u nju se nećete zaljubiti kao u neke druge, bajkovite sa sretnim završetkom. Ali će te nakon nje posložiti stvari u glavi u bolju perspektivu. Ovo je antiratna knjiga o bezbroj nepotrebnih smrti uzrokovanih ideologijama, manipulacijama i ludilom. Sarajevski “Kamerni teatar” nedavno je ovu sjajnu knjigu pretvorio u predstavu i postavio na kazališne daske.

  • Marina Vujčić – Pitanje anatomije

Zabavna, neobična, prekrasna knjiga o temi koja nam je svima bliska, a o njoj nikada ne razmišljamo. O milovanju leđa – najveće ravne plohe kože na tijelu čovjeka, a nedostupne vlasniku. O običnim ljudima koji su se usudili napraviti nešto neobično. Izašli su iz okvira i višestruko profitirali.

  • Miodrag Majić – Deca zla

Pravo osvježenje od trilera. Posebno kada se uzme u obzir da je ovo prvi roman Miodraga Majića, na području Balkana gdje trileri baš nisu čest žanr. Ali nije Majić samo tako pao s neba, pa odmah s trilerom. Doktor je prava i svoju redovnu plaću zarađuje kao sudac Apelacionog suda u Beogradu. Što tematici njegovog prvijenca daje dodatnu težinu. Koliko je dobro prihvaćen među čitateljima dovoljno govori činjenica da je do ovog trena tiskan u 30 izdanja.

  1. Jim Kwik – Limitless

Jim Kwik trenutno je najpoznatiji svjetski “trener za mozak” – za učenje, pamćenje i razmišljanje.

U djetinjstvu je imao velikih problema sa učenjem i to ga je potaklo da svoj život posveti proučavanju mozga i kako funkcionira. Poriče svima nam poznatu tvrdnju da koristimo samo 10% kapaciteta mozga ističući da zapravo koristimo svih 100% samo se razlikujemo u tome što ga neki koriste efikasnije. Sve tajne ovog fenonemalnog stroja kojeg posjedujemo autor otkriva u svojoj knjizi “Limitless”.–

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA