27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaU STRANKAMA SE NE SPAVA: analiziraju se ankete, sastavljaju liste...

U STRANKAMA SE NE SPAVA: analiziraju se ankete, sastavljaju liste…

U trenutku kada je predsjednik Vlade Andrej Plenković izrekao 14. ožujka kao datum raspuštanja Sabora, svi su uglas viknuli da su spremni i da jedva čekaju izbore na kojima će birači u njima vidjeti budućnost zemlje. No, strka je u svima. U strankama se ne spava – plastično nam je opisala jedna sugovornica. Analiziraju se ankete, istražuju rejtinzi, koalicijski potencijali, utvrđuju kandidati…

S kime god razgovarate, svi su zadovoljni. Jer dobro stoje, imaju dobra očekivanja, bolji su, imaju više potencijala i motivacije i sl. Sve već poznato, priča optimistična i nadahnjujuća poput svih onih koje niču i poslije izbora, pa i kod stranaka koje rezultatom dobro “zglajzaju”.

Tko su kandidati koji će se naći na izbornim listama, čime će se odmjeriti primarno njihov rejting kakav uživaju u svojoj stranci, a time i pozicija na kojoj im se smješka saborska klupa, dobri prihodi, plaćeni put, smještaj, pokriveni troškovi za odvojeni život i sl. – tema je o kojoj se bruji puno više, od primjerice, programa s kojim će pred birače. Njih i tako malo tko čita.

-Županijski odbor HDZ-a će se sastati u petak, 15. ožujka i na njemu ćemo razgovarati o kandidatima koje ćemo predložiti iz naše, Dubrovačko-neretvanske županije, s time da ćemo paziti da budu zastupljeni predstavnici svih krajeva – kazao nam je Blaž Pezo, predsjednik županijskog HDZ-a, no imena ne želi spominjati.

Tom logikom, zaključujemo kako će se među predloženima zasigurno naći gradonačelnik Franković, župan Dobroslavić, konavoski načelnik Božo Lasić, metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, Blaž Pezo, Marko Potrebica, no zbog kritika o nezastupljenosti žena, za očekivati je da će svoje mjesto na listi predloženih naći i Zrinka Raguž i Marija Vučković koje već u značajnoj mjeri participiraju u hrvatskoj vlasti. Poznato je da listu za X izbornu jedinicu nosi Branko Bačić, a spominje se da će u lov na preferencijalne glasove kao posljednji na listi ići bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Posebno “naoštreni” i motivirani da budu perjanice svrgavanja HDZ-a s vlasti su u X izbornoj jedinici SDP i Puljkov Centar, no već po objavljivanju namjere o koaliciji zaiskrilo je u Splitu gdje se tamošnji SDP pobunio, nezadovoljan radom i odnosom splitskog gradonačelnika prema njima. Hoće li listu nositi Ranko Ostojić ili Ivica Puljak još nije točno utvrđeno, no dubrovački SDP je stajališta da na izbore moraju ići zajedno s jasnim ciljem.

-Matematika je jasna, a jasan nam je i cilj. Na Gradskom odboru SDP-a smo se složili o potrebi zajedničkog nastupa sa Centrom, ali i jasno izraženim mišljenjem da im trebaju pripasti rubna mjesta na listi. Što se tiče lista, poštivat ćemo odluke Glavnog odbora jer će oni, u konačnici i dati završnu riječ. U subotu je sjednica Glavnog odbora, ali se na njoj neće govoriti o listama, već o programu, a potom ćemo dogovarati kandidate – kazala nam je u razgovoru predsjednica dubrovačkog SDP-a Anita Bonačić Obradović.

Na pitanje smatra li da bi njeno ime na listi trebalo biti ispred imena Viktorije Knežević koja uz Puljka aktivno promovira stranku Centar na hrvatskom jugu, kaže:

-Gledajte, to će biti u ingerenciji Glavnog odbora SDP-a, ali vam mogu reći svoje mišljenje o prošlim izborima i mom stavu kako Jadran Barač, kao tadašnji čelnik dubrovačkog SDP-a nije smio biti pri kraju izborne liste, već pri početku. Nemojmo zaboraviti kako je SDP lider oporbe kojemu su se pridružile brojne manje stranke koje same ne bi prošle izborni prag, o čemu bi također trebalo voditi računa – zaključuje Bonačić Obradović.

Veoma agilna Viktorija Knežević koja već mjesecima vodi kampanju za Centar ne želi otkrivati nikakve detalje, no kaže kako im zadnje ankete idu jako u prilog, te kako je jako važan taj koalicijski potencijal koji se otvara suradnjom ovih stranaka u našoj izbornoj jedinici.

Ne želi ni potvrditi ni demantirati informaciju kako joj je, uz Puljka, namijenjeno visoko mjesto na listi koje bi joj otvorilo put prema Saboru.

Optimistično na izbore u X izbornoj jedinici ide i Možemo!, odnosno Srđ je Grad, iako mu posljednje u javnosti objavljene ankete baš i ne idu na ruku, jer pokazuju pad popularnosti među građanima. Idu samostalno. O njihovim listama i kandidatima, pitam Marka Giljaču:

-Kod nas je ta procedura malo drukčija. Svatko od nas dobije pozivnicu o kandidaturi pa je potvrdimo ili ne, ovisno o tome želimo li se kandidirati ili ne želimo, a onda svi članovi odlučuju o tome tko će biti najviše rangirani kandidati po izbornim jedinicama. Dok se to ne okonča, a procedura nam počinje sutra, raspuštanjem Sabora mi uopće nemamo predodžbu tko će biti nositelji naših lista po izbornim jedinicama – pojašnjava Giljača, ponavljajući kako mu se čini izuzetno poštenim što idu na izbore sami.

-Svi galame samo na HDZ, ali nije loše odluke kod nas donosio samo HDZ, već je imao i partnere – dodava.

Obzirom na dosadašnji rad i angažman za očekivati je kako će članstvo raspravljati o kandidaturama Marka Giljače, Đura Capora, Petre Marčinko, Igora Miošića, Igre Šain…

MOST će uskoro, prema riječima Nikole Grmoje, prvo pred birače podastrijeti svoj program, a tek potom listu s kandidatima, a neslužbeno doznajemo kako će nositelj liste biti predsjednik Božo Petrov. Što će se događati s Domovinskim pokretom na hrvatskom jugu zasad se puno ne spominje, a osobito u našoj županiji u kojoj njihov rad nije uopće vidljiv na lokalnoj razini.

No, još malo strpljenja i sve će biti poznato. A kampanja će biti… da, zasigurno veoma burna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA