33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU prostorima Udruge slijepih obilježen Dan bijelog štapa

U prostorima Udruge slijepih obilježen Dan bijelog štapa

Uz sutrašnji Međunarodni dan bijelog štapa pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić obišao je članove Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročelnik Brčić izvijestio ih je o provedbi Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, koju je Grad Dubrovnik donio za razdoblje 2021. – 2025., a razgovarali su o problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe susreću u svakodnevnom životu.

Istaknuli su, između ostalog, potrebu većeg broja zvučnih semafora, zvučno najavljivanje stanica u autobusima javnog prijevoza i prilagodbe nogostupa te pohvalili uvođenje kombija posebnog prijevoza za osobe s invaliditetom. Pročelnik je izvijestio o projektu Libertasa koji će iduće godine krenuti s prvom fazom uvođenja zvučnog najavljivanja stanica te kako će se, uz postojeće, idući tjedan postaviti i novi pametni semafori na križanjima kod stadiona u Lapadu i kod Doma zdravlja, koji će ujedno imati i zvučne signale za sigurniji prelazak ceste slabovidnih osoba.

Napomenimo i kako je u tijeku provedba projekta ‘Turizam+’ u kojeg je kao partner uključena Javna ustanova Rezervat Lokrum, kojim će se unaprijediti turistička usluga za osobe s invaliditetom. Uz edukaciju vodiča o načinima ophođenja prema osobama s invaliditetom, omogućit će se slabovidnim osobama da bolje dožive prostor Lokruma, izradom reljefnog prikaza zanimljivosti iz ovog rezervata prirode.

Međunarodni dan slijepih i Dan bijelog štapa obilježavaju se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA