13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiU posljednja 24 sata samo 10 oboljelih, mjere zabrane okupljanja kao i...

U posljednja 24 sata samo 10 oboljelih, mjere zabrane okupljanja kao i obustave javnog prijevoza produžene do 4. svibnja

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo deset osoba, kazao je ministar Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedna smrti slučaj. Članovi stožera pojasnili su koje su županije zatražili ukidanje propusnica unutar županije te mjere koje se odnose na ugostiteljske objekte. Ministar Božinović kazao je kako se odluka o zabrani javnih okupljanja kao i obustave javnog prijevoza produžuju do 4. svibnja, a kazao je kako bi do kraja tjedna trebao biti poznat hodogram aktivacije gospodarstva.

“U posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je, čime je ukupan broj oboljelih 1881. Testirano je ukupno 25 610 osoba, od čega u posljednja 24 sata 1424. Oporavljenih je ukupno 771. Trenutno kad oduzmemo broj oporavljenih imamo 1110 pacijenata zaraženih koronavirusom. Od jučer nemamo preminulih, a njih je ukupno 47. Što se tiče preminulih u Splitu, oni su preminuli nakon njihove pressice, a prije naše, tako da su naši podaci egzaktni” kazao je ministar Beroš te dodao kako su 324 osobe hospitalizirane, kod kuće se liječi 756 osoba, dok je u samoizolaciji njih 13596. Na respiratoru je 18 bolesnika što je pet manje nego jučer, potvrdio je Beroš.

Ministar Božinović kazao je kako je do sad 15 županija zatražilo i dobilo suglasnost Nacionalnog stožera o ukidanju propusnica unutar županija.

“Primorsko-goranska županije zatražila je i dobila suglasnost da se podijeli na tri regije. Ličko-senjska županije je izvodila dvije točke – Udbine i Novalju za koje još uvijek trebaju propusnice. Dubrovačko-neretvanska županija se također podijelila na tri cjeline: šire područje Dubrovnika, dolinu Neretve i otoke s Pelješcem. Propusnice se mogu vratiti. Cilj ovog sustava je usporavanje kretanja virusa. Sigurno smo da je ta odluka uvelike doprinijela smanjenju širenja virusa. U interesa građana i ekonomije smo uveli određena popuštanja. No, apeliramo građane da budu racionalni po pitanje napuštanja mjesta prebivalište. Glavno pravilo ostaje isto – ostanimo doma. Znamo da postoji i asimptomatska zaraza. Ne možemo stopostotno tvrditi da osoba koja nema simptome nije zaražena” kazao je.

Krunoslav Capak pojasnio je mjere kad je pitanje bavljenje sportom.

“Za individualne sportove u kojima sudjeluju dva do tri igrača to nije problem, no kod više igrača to je već drugačija epidemiološka situacija. O tome razgovaramo, a kad dođe vrijeme i to ćemo objaviti” kazao je te pojasnio serološka ispitivanja.

“Ona su nam interesantna kako bi vidjeli koliko je populacija prokužena virusom i sigurno imaju antitijela. Prva studija koja će se provesti imat će 1100 ispitanika. Nadamo se da ćemo do petka imati potrebne reagencije. Tu ne bi trebalo biti velikih problema jer su ta testiranja odvijaju puno brže” kazao je te pojasnio rad pekarnica s obzirom na to da ista osoba daje proizvode te naplaćuje.

“Ne možemo pisati traktate o tome koliko bi stol trebao biti udaljen od vrata ugostiteljskog objekta. Bilo bi dobro da bude dvije osobe. Da jedna prima narudžbe i naplaćuje, a druga izdaje. No, ako je to slučaj trebale bi se ruke svaki put dezinficirati. Bitno je da se spriječi prijelaz virusa s novca ili kartice na prehrambeni proizvod. U pekare u koje ja ulazim, a u kojim ljudi istovremeno rade s proizvodima i novce, proizvode uglavnom uzimaju vrećicom ili papirom, pa potom naplate. ” pojasno je Capak.

“Danima komuniciramo da će Vlada s ministrima napraviti dokument u kojem će biti navedene sve aktivnosti koje bi se u određenim fazama mogle popuštati. To je s jedne strane aktivnost Vlade, a potom će Stožer, poglavito epidemiolozi dati svoje mišljenje o tome kako će se određene mjere popuštati” kazao je Božinović.

“Mi stalno govorimo o povećanju kapaciteta laboratorija. Ti kapaciteti su danas veliki i mi možemo testirati koliko hoćemo. Možemo pokriti sve što je potrebno, no ipak ne možemo pokriti sve zaposlenika u domovima za starije. Koliko je nama poznato neki vrtići i škole i dalje rade. O epidemiološkoj situaciji ovisi kad će se otvoriti vrtići i škole, o tome razgovaramo s Vladom. S obzirom na to da e-škola dobro funkcionira, smatramo da bi neki i tako mogli završiti školsku godinu. No, opak vjerujemo da bi se maturanti i djeca koja imaju asistente u nekom trenutku morala vratiti u školu” kazao je Capak.

Alemka Markotić ponovo je govorila o serološkim testovima.

“Ovakva vrsta testova ne može pokazati akutne infekcije, prvi četiri do pet dana uglavnom su negativni. Barem zasad, hoće li se kroz par mjeseci pojaviti bolji testovi to ćemo vidjeti. Oni pokazuju je li netko prebolio infekciju. S ovima s kojima sad radimo, ne možemo znati je li netko prebolio infekciju prije 7, 8 dana ili prije 2 mjeseca, ali važno je da znamo je li netko bio u kontaktu s virusom. Postoci ovise o tome koji se dio populacije testira.”

“Nismo izdavali nove preporuke za poslodavce. Njima se i dalje preporučuje rad od kuće, a da se onda gdje se možemo odrediti socijalna distanca ili da se koristi zaštitna oprema. Možda sam se malo krivo izrazio u vezi škola. Ministarstvo je od početka reklo da će se u školama osigurati praćenje e-nastave ili čuvanje, ako ne postoji uvjeti kod kuće. Ne odvija se nastava.

Ministar Beroš dao je određena pojašnjena o vođenju rada medicinskog timova.

“Ne znam vodi li se to kao slobodan dan. Ne bavim se time i ne poznajem dovoljno radno prvo. Za vrijeme dok su u fazi čuvanja, oni će dobiti plaću, pojedini ravnatelji mogu im odrediti korištenje godišnjeg odmora. No, u neformalnim okolnostima smo poslali upute da se to radi u iznimnim okolnostima. Zdravstveni sustav nije znatnije opterećen. Danas smo u ministarstvu imali sastanak ekspertne skupina u što bržem vraćanju bolnica u normalne uvjete rada, pa i vraćanje elektivnih zahvata. Moramo u svakom slučaju biti svjesni povećanog rizika, pri ovakvom vraćanju. Ubrzo će se definirati jasna uputa o vraćanju bolnica u normalne uvjete rada. Teško mi je reći kad će se bolnice u potpunosti vratiti u normalni način funkcioniranja, no vjerujem da će se do kraja tjedna povećati broj usluga” kazao je Beroš.

“Ne mislim da smo kasnili. Mi smo u odluku koje smo donijeli 19. ožujka, a i kasnije naveli mjere kao i sve tipove objekata koji mogu raditi.Tu se našli i caffe barovi jer po definiciji Ministarstva turizma i oni mogu proizvoditi hranu, pa su spomenuti. Moguća je jedino dostava i izdavanje, a nikako posluživanje u objektu. Mi smo jučer napravili jasne upute u 11 točaka i vjerujemo da smo sve nesuglasice time razriješili, ako nije dovoljno jasno primit ćemo sugestije i napraviti detaljnije upute. Nismo kasnili” kazao je Capak.

“Hrvatska od prvog dana ima jasnu strategiju nošenja s krizom. Nismo brzali s datumima. Danas reći da će se nešto ukinuti 11. svibnja je vrlo preuzetno od onoga tko to govori. Više puta je najavljeno da će Vlada ovoga tjedna izaći s hodogramom. Vlada, ako i stožer se od prvog dana nose s ovom krizom. Jasno je da će ići s ekonomskom aktivacijom. Što se tiče odluka Stožera informirao bi vas da je su do 4. svibnja produžene odluke o zabrani okupljanja i zadržavanja na javnim mjestima, kao i o ukidanju javnog prijevoza” zaključio je Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA