27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU posjetu Restauratorskom odjelu

U posjetu Restauratorskom odjelu

Zamjenica župana Žaklina Marević i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić posjetile su ljetnikovac Stay, u kojem već preko dva desetljeća u sklopu Hrvatskog restauratorskog zavoda djeluje Restauratorski odjel Dubrovnik.

Uz stručno vodstvo Nađe Lučić, voditeljice Restauratorskog odjela Dubrovnik i Mare Kolić Pustić, konzervatorice-restauratorice savjetnice, obišle su laboratorij za izradu i proučavanje mikropresjeka koji je uspostavljen u sklopu projekta ‘”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija” kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA.

Neposredan rad na predmetima kulturne baštine iziskuje interdisciplinaran i znanstveni pristup koji podrazumijeva cjeloživotno učenje i održavanje koraka s najnovijim stručnim spoznajama.

U tom kontekstu, uspostava laboratorija za mikropresjeke predstavlja dragocjen doprinos konzervatorsko-restauratorskoj struci. Projekt je obuhvatio građevinske radove adaptacije prostora za potrebe laboratorija kao i njegovo opremanje te edukaciju restauratora za cjeloviti postupak od uzorkovanja i izrade mikropresjeka do njihovog proučavanja i fotografiranja pod svjetlosnim mikroskopom u vidljivom i UV svjetlu. Taj postupak omogućava mikroskopsko sagledavanje slojeva neposredno restauratorima te se komplementarno nadopunjava s kapacitetima i mogućnostima Prirodoslovnog laboratorija HRZ-a u Zagrebu.

U sklopu projekta, dubrovački konzervatori-restauratori su, uz brojne aktivnosti, prezentirali i tehnologiju nastanka i obnovu drvenog polikromiranog oltara iz 16. stoljeća iz crkve sv. Jeronima putem „real-time“ 3D interaktivnog prikaza i aplikacije za mobilne uređaje. Interaktivni prikaz oltara danas je jedan od glavnih eksponata Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja smještene u župnom dvoru u Slanom, koja je također uspostavljena zahvaljujući projektu ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’.

Valorizacija kulturne baštine u ruralnim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije cilj je ovog projekta koji se brendira pod nazivom ‘Putevima prošlosti’ te je došao pred sam kraj provedbe. Partneri na projektu su, uz već spomenute, i Grad Korčula, Korčulanska razvojna agencija KORA, Općine Smokvica, Dubrovačko Primorje i Mljet, Sveučilište u Dubrovniku, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Obrt Restauriranje namještaja Depolo i Dominium travel.

Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA