27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Hrvatskoj 27 novozaraženih, jedna starija žena preminula u Zagrebu

U Hrvatskoj 27 novozaraženih, jedna starija žena preminula u Zagrebu

U Hrvatskoj je danas 27 novooboljelih, što je ukupno 1908 zaraženih koronavirusom. -Imamo i jednu preminulu žensku osobu – kazao je ministar Vili Beroš na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH.

-U posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je 27 osoba, što je ukupan broj oboljelih 1908. Testirano je ukupno 26 274 osoba, od čega u posljednja 24 sata 664. Prosječna dob je 50,68 godina. Imamo jednu preminulu žensku osobu u Zagrebu 1932. godište sa značajnim kroničnim bolestima, što je 48. žrtva covid-19. Na respiratoru je 18 bolesnika, kod kuće je 742 bolesnika. Oporavljenih imamo 801 – kazao je Vili Beroš.

Kada bi se mogao olakšati prelazak granice sa susjednim zemljama?

-Mi smo prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini EU. Mi ćemo pratiti što se zaključi na razini Europe. Kad govorimo o spajanju obitelji, to su izuzeci, a ima i još nekih izuzetaka – rekao je Božinović.

Hoče li se otvarati škole do kraja godine?

-Više puta smo govorili da je moguće popustiti u nekim mjerama zabrane. Sve daljnje odluke koje će donositi Vlada u suglasnosti sa Stožerom ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što pojedina situacija znači za broj novooboljelih. Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje o školama, a isto tako i o fakultetitma – kazao je Capak.

Hoće li se uskoro dozvoliti mise u crkvama?

-Znate da Vlada i svi resorni ministri rade na tome da se napravi jedna fazna strategija, kada taj posao bude dovršen, a trebao bi biti ovaj tjedan onda ćemo moći konkretno govoriti o tome. Nama je važno kada budemo krenuli u popuštanja da to sve bude dobro usklađeno – kazao je ministar Božinović.

Hrvatska gospodarska komora uputila je paket mjera, gdje će se popuštati, i što s ugostiteljima koji su već počeli nabavljati pleksiglas pregrade?

-Vlada će izaći s cjelovitom strategijom u fazama, a onda će se svi ti pojedinici naći u tim odlukama na tragu onoga što će biti dogovoreno sa strukom – rekao je Božinović, a komentirao je i kako je ovo situacija koja neće proći tako brzo te što s ugostiteljima koji kupuju pleksiglas:

-Preporučujemo da se organiziraju poslovi ono što su preporuke epidemiološke struke, svako ulaganje koje povećava sigurnost i smanjuje širenje virusa bez obzira na koju djelatnost se osvrtali, dobro je – rekao je

Što s listama čekanja?

-U ovome trenutku nalazimo se u fazi epidemije i jasno je da zdravstveni sustav funkcionira na drugačiji način. Počet ćemo vraćati u normalu, uvest ćemo redovite liste čekanja koje su bile i prije. Liste čekanja su od početka mandata moj zadatak, svjestan sam toga problema, međutim imam nekoliko novih alata na raspolaganju to je upravljački sustav koji će pomoći da točno znamo koliko se pregleda obavilo u zdravstvenoj ustanovi u određenom vremenskom intervalu i na koliko aparata. Uhvatit ćemo se u koštac nakon epidemije s listama čekanja – objasnio je ministar Beroš.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA