32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU dubrovačkoj bolnici nema antivirusnih lijekova za teže oblike COVIDa-19

U dubrovačkoj bolnici nema antivirusnih lijekova za teže oblike COVIDa-19

Slijedom informacije kako u hrvatskim bolnicama nedostaje lijekova za liječenje težih oblika COVIDa-19, zanimalo nas je kako stvari stoje u našoj jedinoj županijskoj bolnici. Iz dosta, nama laicima, nejasnih odgovora, ipak se da iščitati istina u dubrovačkoj bolnici antivirusnih lijekova nema.

Već nam je poznato kako je naše Ministarstvo zdravstva propustilo naručiti Pfizerov antivirusni lijek Paxlovid, ali i da su doze antivirusnog lijeka širokog spektra Remdesivira tanke u cijeloj RH.

Sad znamo da ih u Dubrovniku uopće nema.

Na pitanje koje lijekove za pacijente s težim oblikom COVIDa-19 i u kojim količinama trenutno ima OB Dubrovnik, iz bolnice odgovaraju.

-U Općoj bolnici Dubrovnik, kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama, za liječenje bolesti COVID-19 koristi se suportivna, antivirusna i imunomodulatorna terapija. Postoje protokoli liječenja, kao i nacionalne smjernice za liječenje koronavirusa koje po potrebi ažurira Ministarstvo zdravstva RH.

Opća bolnica Dubrovnik raspolaže s dovoljnom količinom lijekova za liječenje teških oblika bolesti COVID-19. U liječenju teških oblika bolesti koristi se potporna terapija kisikom, prevencija tromboza i liječenje superinfekcija, kao i imunomodulatorna terapija s ciljem prekida nekontroliranog hiperinflamatornog odgovora koji uzrokuje ozljedu pluća (deksametazon, baricitinib, tocilizumab).

Dakle u dubrovačkoj bolnici prevedeno na laički jezik teški bolesnici se liječe kisikom, tabletama koje sprječavaju zgrušavanje krvi, antibioticima te kortikosteroidima, lijekovima koji sprječavaju prejaku imunosnu reakciju. Lijekova koji sprječavaju umnožavanje virusa, kao što su Paxlovid i Remdesivir, jednostavno nema.

Zanimalo nas je koliko se osoba s težim oblikom COVIDA trenutno liječi u našoj bolnici i koliko njih dobiva antivirusne lijekove protiv težeg oblika COVIDa?

-S datumom 11. kolovoza na Infektološkom odjelu Opće bolnice Dubrovnik liječi se 10 osoba (od kojih 4 nisu na kisiku), a još dvije osobe nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenje (jedna od njih je na respiratoru), odgovaraju iz OB Dubrovnik.

Na pitanje da nam opišu proceduru posudbe lijekova između bolnica, o kojoj je prije par dana govorio ministar Beroš odgovorili su nam sljedeće.

-U pravilu se hospitaliziraju teški slučajevi bolesti COVID-19 koji zahtijevaju primjenu kisika. Sve bolnice trebaju biti opskrbljene suportivnom i imunomodulacijskom terapijom za teški oblik COVID-a, kao što je opskrbljena i Opća bolnica Dubrovnik.

Ponovno prevedeno na laički jezik, sve bolnice trebaju biti opskrbljene kisikom i kortikosteroidima, ali očito ne i antivirusnim lijekovima, iako se i dalje, prema brojkama, nalazimo u pandemiji koronavirusa.

Nadalje podsjećamo kako je ipak cijepljenje najbolja zaštita od težih oblika bolesti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA