28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaKulturaU Dubrovačkim muzejima izloženi primjerci knjižice "Vlastiti časoslov sv. Vlaha biskupa i...

U Dubrovačkim muzejima izloženi primjerci knjižice “Vlastiti časoslov sv. Vlaha biskupa i mučenika”

Povodom Dana europske baštine 2023., u Kneževu dvoru je sinoć otvorena izložba “Časoslov sv. Vlaha iz 1723.: uz 300. obljetnicu rimskoga dopuštenja i tiskanja”.

Na izložbi, čiji su autori dr. sc. Ivica Martinović i ravnateljica Dubrovačkih muzeja muzejska savjetnica Ivona Michl, izložena su tri primjerka knjižice „Officium proprium sancti Blasii episcopi et martyris, Reipublicae Ragusinae protectoris“ (Vlastiti časoslov sv. Vlaha biskupa i mučenika, zaštitnika Dubrovačke Republike), koja je važna za proučavanje Feste sv. Vlaha u Dubrovniku u religioznom, povijesnom, književnom i glazbenom kontekstu, naročito iz perspektive 18. stoljeća.

Kao dokument koji je za uporabu i tiskanje odobrio Sveti zbor za obrede 25. rujna 1723. za Dubrovačku Republiku, knjižica je rezultat polustoljetnih napora koje je Republika nakon Velike trešnje 1667. godine poduzimala kako bi crkveno, institucionalizirala svetkovinu svoga Parca. Izložena su i dva rukopisa koja dokazuju autorstvo tekstova u ovom časoslovu, među kojima su najvažnija tri himna Benedikta Rogačića. Izložbu zaključuje primjerak državne biografije sv. Vlaha u kojoj su Rogačićevi himni prvi put otisnuti izvan časoslova te dva Rogačićeva portreta.

Na otvaranju izložbe govorili su autori Ivica Martinović i Ivona Michl, a otvorio ju je dubrovački biskup msgr. Roko Glasnović.

Građu za izložbu koja se u Kneževu dvoru može pogledati do kraja godina, posudili su Znanstvena knjižnica Dubrovnik i Arhiv Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, a program otvaranja uveličao je Mješoviti katedralni zbor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA