27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleU cijelu priču o "uređenju" atrija IUC-a u Dubrovniku uplelo se i...

U cijelu priču o “uređenju” atrija IUC-a u Dubrovniku uplelo se i Ministarstvo kulture. I, što sad?

Telegram je nastavio priču o “uređenju” atrija nekadašnje dubrovačke Preparandije, te otkrio kako su 1. listopada uklonjene pločice kojima je, uz dozvolu odgovornih, rektora Borasa i njegovog neputa, voditelja Hartmana popločan pod, bez odobrenja konzervatora. To je naredilo Ministarstvo kulture koje se uplelo u cijeli “slučaj”, ali, na žalost, prekasno. Jer, šteta je već počinjena, smatra konzervatorica Maja Nodari.

Telegram je u četvrtak 1. listopada kontaktirao gospodina Hartmana. Poručio nam je da u atriju više nema pločica, a da su stabla morali maknuti temeljem elaborata Šumarskog fakulteta. Na pitanje o tome jesu li imali odobrenje konzervatora za inicijalno popločavanje atrija, Hartman nam je prilično konfuzno rekao da je to “samo bilo privremeno rješenje i napravljeno je sukladno prema procedurama”.

(…)

S gospođom Nodari, koja je 20 godina radila kao viša konzervatorica-savjetnica u Ministarstvu kulture, Telegram je razgovarao o radovima. Tvrdi kako se radi o nepopravljivoj šteti i, zapravo, beznadnoj situaciji. “Šljunčana površina atrija, odnosno sipina, s razlogom je bila tamo, ona upija kišu i primjerena je za otjecanje kišnice. Pločice to sprječavaju i tamo je sada sigurno poplava kada kiši”, objašnjava Nodari. Dodaje i kako pločice reflektiraju svjetlost i tako prostor čine neugodnim.

Na našu opasku da će Ministarstvo kulture naložiti vraćanje atrija u prethodno stanje, s gorčinom kaže kako bi to trebalo značiti da se u četiri kuta atrija posade stabla divljeg kestena koja će, ističe, izrasti za pedesetak godina. “Pločice su jedino što se može i mora ukloniti, sipina je i tako ispod njih jer ju nisu skidali”, govori za Telegram. Uvjerava i da Sveučilište nije tražilo odobrenje Ministarstva kulture za radove “jer im ga Ministarstvo kulture, štogod o njemu mislili, nikada ne bi izdalo”, kaže.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA