U četvrtak zadnji rok za predaju poreznih prijava, tko mora prijaviti porez i tko će dobiti najviši povrat

Zadnji dan veljače posljednji je rok za predaju prijava poreza na dohodak. Lani je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak proveden za gotovo 750 tisuća poreznih obveznika te je građanima do kraja svibnja isplaćeno 250,4 milijuna eura.

Najviše se povratu poreza opet mogu veseliti mlađi od 30 godina koji su bili zaposleni jer će oni do 25 godina (rođeni od 1998. i kasnije) imati pravo na povrat poreza u cijelosti, a oni koji imaju od 26 do 30 godina (rođeni od 1993. do 1997. godine) ostvarit će pravo na povrat 50 posto plaćenog poreza na dohodak.

Za većinu građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) godišnji obračun provodi Porezna uprava i nije potrebno podnositi prijavu.

Oni koji žele ostvariti priznanje poreznih olakšica poreznu prijavu trebali bi podnijeti sami dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece), umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici, dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Informativni izračun obračuna poreza i prireza možete napraviti pomoću Poreznog kalkulatora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.