13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaLifestyleU cavtatskom portu stasala je generacija svjetskih vaterpolskih imena

U cavtatskom portu stasala je generacija svjetskih vaterpolskih imena

Trodnevna proslava 100 godina igranja vaterpola u Cavtatu i 50. obljetnice osnutka Vaterpolskog kluba Cavtat otpočeta je vaterpolskom tribinom održanom u Kući Bukovac 3. kolovoza, nastavljena 4. kolovoza revijalnom vaterpolskom utakmicom između Veterana VK Cavtat i VK Jug bit će zaključena svečanom akademijom 6. kolovoza u Ljetnom kinu Cavtat.

Tribina

U uvodnoj riječi, nakon pozdrava i zahvale sponzorima i dugogodišnjim podupirateljima kluba,  moderator Vinko Rožić naglasio je kako bi „proniknuti sve suptilnosti razlogā nemalog čuda da je iz Vaterpola – morskog bazena ondje, pod Bogišićevim budnim okom, na vrh olimpijskog, svjetskog, europskog i državnog trona u konačnici isplivalo nekoliko Cavtaćana čija imena ostat će zavazda upisana zlatnim slovima u vaterpolskim analima, bilo samo po sebi malo čudo, koje bi uspio jedino netko čudu vičan, onaj tko, dodao je parafrazirajući Williama Blakea, „umije vidjeti svijet u zrncu pijeska / I nebo u divljem cvijetu / Držati beskonačnost na dlanu / I vječnost u jednom satu“.

Naglasivši kako „pobjednički duh generacijā naših uspješnih vaterpolista nije nastao pukim slučajem niti u zrakopraznom prostoru, nego je rođen i stasao u Konavljanima dobro poznatoj i prisnoj tradiciji, Rožić je izrazio uvjerenje da „buduće generacije naših uspješnikâ od Ferala do Ponte ne će vele konta davat ispraznoj kakofoniji relativizma današnjice, jer će i oni znati tko su i gdje su, i zašto baš oni obilježavaju baš ove i ovakve obljetnice baš njima važnoga Vaterpolskog kluba Cavtat“, koji nije bez prethodujuće tradicije, nego je prirodno izrastao 29. lipnja 1972. iz već tada pedesetogodišnjega nasljedstva igranja vaterpola u cavtatskome portu“.

Nakon najave  nadopunjenog i proširenog izdanje monografije kluba, koja će iz tiska do ovogodišnjeg Dana Općine Konavle, i vrlo zasluženog pljeska najmlađim vaterpolistima VK Cavtat – prvacima Hrvatske i osvajačima nekolicine domaćih i međunarodnih prvenstava, Dobroslav Zanini, Paolo Obradović, Jakša Bošković, Pavo Pulić, Miho Bobić, Maro Balić, Željko Kljunak, Goran Sukno, Zoran Čagalj i Vlaho Rajčević ukratko su iznijeli svoja razmišljanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kluba u kojem aktivno trenira preko 120-ero djece.

Publici su se zaključno obratili načelnik Općine Konavle Božo Lasić te predsjednik kluba Gašpar Butigan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA