32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaRezanjem bodljikave žice otvorena izložba Mirno nebo za Ukrajinu

Rezanjem bodljikave žice otvorena izložba Mirno nebo za Ukrajinu

„5. kolovoza 2022. godine u Centru za mlade Dubrovnik otvorena je humanitarna izložba „Peaceful Sky for Ukraine“/“Mirno nebo za Ukrajinu“.

Riječ je o radovima djece i mladih koji su likovnim stvaralaštvom na temu rata kojeg, nažalost  proživljavaju, prošli kroz svojevrsnu rehabilitaciju umjetnošću. Izložba je osmišljena kao prolaz kroz djela u kojima su očite strahote koje vide, do onih optimističnijih i stvarnosti kakvu žele i trebaju imati.

Pokret mladih „Zdrava Ukrajina“ već 8 godina održava ove radionice te je njihovim posredstvom pomoć pružena već više od 1600 mladih.

Okupljenima se prvo obratio organizator izložbe gospodin Stanislav Lypowski koji je predstavio organizaciju i njihovu misiju te, usporedivši ratna stradanja, iskoristio priliku zahvaliti i hrvatskom narodu na svakoj pomoći koju pružaju Ukrajini.

Zatim je riječ preuzela kustosica Andrea Batinić Ivanković koja je naglasila vrijednost izloženih radova upravo zbog senzibiliteta koji je prisutan zbog iskrenosti umjetnosti iz očiju (i kista) djeteta.

Predstavnik Grada Marko Grgurević istaknuo je kako nije slučajno da se izložba s ovakvom tematikom postavlja i otvara na ovaj veliki dan za hrvatsku povijest.

Težnja za slobodom čije ostvarenje mi već 27 godina 5. kolovoza slavimo, ideja je koju prepoznajemo i u izloženim slikama.

Pjesnikinja Romana Knežević podsjetila nas je na kraju na, ljudskom nesrećom, uvijek aktualne Držićeve riječi: „rat, poguba ljucke naravi“.

Cijeli program otvorenja, ljubazno je na ukrajinski prevodila gđa Natalija Snerechinskaya.

Izložba je simbolično otvorena rezanjem bodljikave žice, umjesto tradicionalne vrpce, nakon čega su posjetitelji mogli uživati u slikama i prigodnom domjenku.

Podsjećamo, izložba je humanitarne naravi te svi koji su u mogućnosti pomoći mogu doći i odabrati umjetninu za sebe u zamjenu za sredstva kojima se omogućava daljnji razvoj ove hvalevrijedne akcije.

Izložbu je moguće posjetiti od 5. do 8. kolovoza, u vremenu od 8 do 19 sati te je ostvarena kao rezultat suradnje pokreta „Zdrava Ukrajina“, Centra za mlade Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik i Libertasa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA