29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTUŽNA VIJEST: napustila nas je gospođa Ileana Grazio

TUŽNA VIJEST: napustila nas je gospođa Ileana Grazio

Gradom je prostrujala tužna vijest: napustila nas je gospođa Ileana Grazio, zaljubljenica u glazbu i ovaj Grad u kojemu je bilježila sva glazbena događanja i odgajala mlade generacije da vole i uživaju u glazbenoj umjetnosti.

Gospođa Ileana Grazio (03.12.1934.-01.10.2020.) je iza sebe ostavila bogat životopis.

Pedagog, muzikolog i publicist, nakon završene srednje glazbene škole u Dubrovniku završava Pedagošku visoku školu u Splitu (dvopredmetni smjer Jugoslavenska književnosti i Glazbena kultura), a potom na Filozofskom fakultetu u Ljubljani muzikologiju i komparativnu književnosti (mentor prof Dragutin Cvetko). Radni vijek je provela kao profesor hrvatskog jezika i glazbene kulture u osnovnoj školi Lapad, a usavršavala se na mnogim stručnim pedagoškim skupovima na kojima je i sama bila predavač. Svoje veliko pedagoško iskustvo i besprijekornu stručnost prenosila je brojnim naraštajima učenika, a bila je angažirana i kao mentor za studente Više pedagoške škole u Dubrovniku, te dirigentica različitih zborova. U pedagoškim časopisima je napisala više članaka iz metodologije nastave iz glazbene kulture i književnosti.

Nagrađena je od strane Društva pedagoga Hrvatske za doprinos u razvoju pedagogije. Izniman doprinos glazbenoj kulturi Ileana Grazio je ostvarila kroz niz muzikoloških istraživanja i stručnih članaka, uglavnom o temama iz glazbenog života Dubrovnika i poveznice Dubrovnika s drugim sredinama, koje je objavljivala u muzikološkim ili širim kulturnim časopisima (Zvuk, Pro musica, Opus musicum, Sv. Cecilija, Savremeni akordi, More, Dubrovački horizonti, časopis Dubrovnik). Godine 2012. u suradnji s muzikologom dr.sc. Mihom Demovićem osniva udrugu „Stara dubrovačka glazba“ u cilju promoviranja dubrovačke i hrvatske glazbene baštine, te je u okviru tih aktivnosti, uz predavanja, Udruga izdala pet obimnih knjiga autora dr Mihe Demovića, među kojim se posebno ističe četveroknjižje „Velika povijest dubrovačke glazbe“, a Ileana Grazio je bila urednica IV. Knjige. Prateći glazbena zbivanja Grada preko sedamdeset godina bila je jedinstven svjedok glazbenog života Dubrovnika, te je kao kritičarka u različitim novinama, periodici i portalima napisala mnogobrojne kritičke osvrte na glazbena zbivanja u Dubrovniku (npr. Dubrovački vjesnik, Dubrovački list, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Vjesnik, Vijenac, Glas koncila, Hrvatsko slovo, Telegram, Oko, Cantus, Dubrovnik, Dubrovački horizonti). Sudjelovala i održala više predavanja iz glazbenog i kulturnog života Dubrovnika te bila dugogodišnji aktivan suradnik Hrvatskog radija, povremeno i Hrvatske televizije, te radio postaja bivše države. Aktivno je sudjelovala u radu Matice hrvatske, ogranka Dubrovnik. Surađivala je pri pisanju Enciklopedije Marin Držić, u izdanju Enciklopedijskog zavoda Miroslav Krleža. Ileana Grazio je bila i višegodišnji aktivni član Društva turističkih vodiča grada Dubrovnika , te je kao zamjenica tadašnje predsjednice Društva gđom Pavom Brailo unaprijedila organizaciju Društva i ispit za vodiče. Više godina je bila član žirija glazbenog dijela za Nagradu Orlando što je dodjeljuje HRT najboljim izvođačima Dubrovačkih ljetnih igara. Nagrađena je od strane hrvatske vlade 1999. za doprinos hrvatskoj kulturi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA