18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaVijestiTuristi pred vratima, a još uvijek nema ni točnog popisa punktova, niti...

Turisti pred vratima, a još uvijek nema ni točnog popisa punktova, niti cijene testa za turiste

Kao i prošle godine, pripreme za nadolazeću turističku sezonu, proći će u znaku osiguravanja što bolje epidemiološke situacije kako bi se turisti osjećali što sigurnije boraveći u Hrvatskoj. Prema naputku Ministarstva turizma i sporta, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije predložila je, vodeći računa o njihovoj dostupnosti, okvirne lokacije punktova na kojima će turistima biti omogućeno brzo, antigensko testiranje. Kad je pak u pitanju cijena ovih testova, iz resornog ministarstva kazali su nam da je za nabavu testova osigurano 20 milijuna kuna, a točna cijena antigenskih testova i iznosa koji će plaćati turisti biti će poznata nakon provođenja postupka javne nabave.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županija, predložila je, uz navođenje mjesta odnosno ustanova u kojim je već moguće testiranje poput OB Dubrovnik koja dnevno može obraditi 400 uzoraka za PCR testiranje, a u kojoj se obrađuju i uzorci iz drugih mjesta poput Korčule, Metkovića, Vele Luke i Lastova te Poliklinike Marin Med, da se punktovi za takozvano brzo, antigensko testiranje organiziraju u Zračnoj luci Dubrovnik, na otoku Korčuli i to u većim objektima za smještaj turista, na Mljetu i Lastovu, kao i na Pelješcu, također u većim objektima za smještaj turista. Testiranje je previđeno i u turističkom naselju Klek, u Slanom i na Elafitima. Predloženi su i dodatni punktovi za testiranje u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj te u Cavtatu, a svi bi se trebali nalaziti u većim objektima za smještaj turista. Gdje su točno ti punktovi smješteni, još uvijek nije poznato.

Iz Turističke zajednice odgovorili su kako je Ministarstvo turizma i sporta još u dogovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te da će nam sve informacije dostaviti kad i sami budu detaljnije upoznati.

Istaknuli su i kako su zaprimili obavijest od Doma zdravlja Dubrovnik prema kojoj od 15. travnja ova zdravstvena ustanova raspolaže s dvije ordinacije i dva mobilna tima koja će vršiti PCR i antigenska testiranja turista. Ordinacije i mobilni timovi radit će svaki dan, uključujući subote, nedjelje i praznike od 8 do 20 sati, a testiranja će se vršiti po prethodnom dogovoru.

Osim lokacija na kojima će se organizirati dodatni punktovi za testiranje turista, zanimala nas je i cijena, odnosno hoće li turisti sami morati platiti testiranje. Iz Ministarstva turizma i sporta odgovorili su nam kako je osigurano 20 milijuna kuna, namjenjenih za nabavu antigenskih testova.

“Predviđena sredstva, koja se nalaze u proračunu ministarstva namijenjena povećanju konkurentnosti turističkog gospodarstva, bit će preraspoređena Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u dijelu Ravanateljstva za robne zalihe koje je ovlašteno provesti potrebnu nabavu antigenskih testova. Držimo kako je to ključna mjera koja linearno utječe na sve dionike u turističkom sektoru s ciljem oživljavanja turističke sezone i predstavljaju značajnu aktivnost na povećanju konkuretnosti hrvatskog turizma na inozemnim tržištima”.

Iz resornog ministarstva kazali su da će nastavno na dobivenu cijenu, a nakon provedene javne nabave, biti poznata točna cijena antigenskih testova i konačan iznos koji će plaćati turisti, a koji će pokrivati troškove nabave novih testova.

“Distribucija antigenskih testova bit će putem mreže lokalnih zavoda za javno zdravstvo, koji će ujedno logistički provoditi testiranje na terenu, u suradnji sa jedinicama lokalne i reginalne samouprave i turističkim zajednicama te gospodarskih subjektima izdavati mjerodavne potvrde ali i provoditi obuku osoba koje će vršiti spomenuta testiranja” , pojasnili su iz ministarstva te dodali kako su testiranja namijenjena svim turistima kojima je testiranje potrebno radi povrataka u zemlje iz kojih dolaze.

“Ministrica Brnjac održala je sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu početka cijepljenja turističkih djelatnika, ali i o uspostavi punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, hotelima, kampovima, marinama i mogućnosti mobilnih timova, vodeći brigu da broj lokacija bude sukladan broju gostiju. Dogovorena je i edukacija osoba koje će sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provoditi testiranja. Isto tako, razmatran je i način izdavanja potvrda i potrebni kapaciteti za distribuciju testova. Organizaciju punktova i osobe koje će provoditi dodatna testiranja osigurat će regionalne javno nadležne zdravstvene službe”, kazali su te dodali kako će u narednim danima imati podatke o predloženim punktovima za testiranje po pojedinim gradovima i općinama.

“U stalnoj smo komunikaciji s HZJZ-om, privatnim sektorom ali i s direktorima lokalnih i regionalnih turističkih zajednica, svjesni kako je ovo organizacijski zahtjevan posao. Komunikacija će se intenzivirati kako bi turistički sektor bio što spremniji za početak sezone, a kvalitetna suradnja među ključnim dionicima jamčit će daljnje prilagodbe sukladno potrebama za testiranja na terenu”, naglasili su u svom odgovoru iz ministarstva.

FOTO: Ilustracija


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić