“Treći ključ” ušao i u Ekonomsku i trgovačku školu: učenici slušali o bogatim pučanima iz Republike

Ekonomska i trgovačka škola i ove godine obilježava Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju ili skraćeno Vet week. Cijeli tjedan održavane su radionice i predavanja, a jedno od njih organizirano je u četvrtak popodne, 12. studenog 2020. pod nazivom Trgovci u Dubrovačkoj Republici. Predavanje je održao Vedran Mezei, autor knjige Treći ključ, putem Zoom aplikacije i istovremeno je praćeno u pet razreda ove škole.

Podsjetimo, u povijesnom dijelu Treći ključ većim dijelom prati zbivanja vezana uz Veliku trešnji iz 1667. godine, ali  govori i o nekim istaknutim imenima Dubrovačke Republike među kojima su i ugledni trgovci.

Vedran Mezei je o ovom svom iskustvu rekao:

-Predavanje je zamišljeno kao kratak pregled razvoja trgovine u vrijeme Republike s posebnim osvrtom na zanimljive životopise pojedinih trgovaca toga doba kroz teme koje se obrađuju u knjizi Treći ključ. lzlaganje je počelo povijesnim pregledom dubrovačke države od njezinog osnutka do gašenja 1808. godine, nakon čega smo se osvrnuli na društveno uređenje i organizaciju vlasti. Posebno je istaknuta važnost trgovine u gospodarskom razvoju Republike kao i njezina specifičnost vezana uz društvene prilike i osjetljivi položaj Dubrovnika u odnosu na njegovo okruženje. Bilo je riječi i o brojnim epidemijama zaraznih bolesti kao posljedici otvorenosti Grada zbog njegove usmjerenosti na pomorstvo i trgovinu pri čemu su uočene određene sličnosti onoga vremena i trenutne situacije s globalnom pandemijom.

Istaknuto je i kako pučani nisu uživali politička prava, ali da su unatoč tome mnogi od njih svojim radom stekli zavidno bogatstvo baveći se trgovinom, pomorstvom ili raznim obrtima. Kao primjeri bogatih pučana-trgovaca navedeni su Miho Pracat i Vice Stjepović- Skočibuha pri čemu su spomenute sličnosti, ali i različitosti njihovog životnog puta. 

Na kraju predavanja pokušali smo utvrditi određene sličnosti i razlike vezane za trgovinu u doba Dubrovačke Republike u odnosu na današnje vrijeme – rekao je Mezei.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.