19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiTragovi pesticida otkriveni u manjoj pošiljci neretvanskih mandarina

Tragovi pesticida otkriveni u manjoj pošiljci neretvanskih mandarina

Ovih dana završit će berba mandarina u dolini Neretve. No sve je ondje iznenadila vijest da su u Sloveniji u jednoj manjoj pošiljci pronađeni tragovi pesticida čija je upotreba zabranjena prije godinu i pol. Vijest je sve iznenadila, ponajviše zbog toga što uzgoj mandarina zahtijeva minimalnu zaštitu cijele godine, javlja HRT.

Na plantažama mandarina nije više prometno kao u protekla tri mjeseca. Samo rijetki berači beru posljednje ovogodišnje plodove.

Antonio Albanezi iz Ploča završava s berbom, zadovoljan je, kaže – i s urodom i s cijenom.

– Na tržnici ide za tri kune bez problema, a otkupi su malo rigorozniji i uzimaju samo prvu klasu – kaže Dubravko Sršen iz Trna.

Prije nekoliko dana u Sloveniji su u jednoj manjoj pošiljci pronađeni tragovi nedopuštenog pesticida. Agronom Robert Doko komentira:

– Ono što sam čuo je da se radi o aktivnoj tvari klorpirifos, a aktivna tvar je prije godinu i pol dana izišla iz upotrebe.

– Može se govoriti o tragovima pesticida u proizvodnji, nije toliko opasno niti za potrošače, ali u svakom slučaju treba posvetiti pažnju da se takve stvari ne događaju – dodaje Niko Kapović, poljoprivredno-ekonomski analitičar.

Neretvanska mandarina gotovo je ekološki proizvod jer se najveći štetnik, mediteranska voćna muha, već 10 godina suzbija na potpuno ekološki način.

– To je ekološka mjera – ispuštanje sterilnih mužjaka i tako se regulira njihova populacija u nasadima agruma – objašnjava Doko.

– Tako sve priče o pesticidima u kori mandarine mogu biti 1% ako je netko bio, ne daj Bože, nediscipliniran – naglašava Sršen.

Svi proizvođači i otkupljivači slažu se da takve incidente treba potpuno eliminirati. Ponajviše zato što se neretvanska mandarina najviše prodaje izvan granica Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA