5.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiTRAGOM PETICIJE: Sudeći prema odgovoru iz dubrovačke opće bolnice, mogućnost epiduralnog poroda...

TRAGOM PETICIJE: Sudeći prema odgovoru iz dubrovačke opće bolnice, mogućnost epiduralnog poroda postoji od 7.30 do 21 sat

Prema službenom odgovoru iz dubrovačke opće bolnice, opovrgavaju se razlozi zbog kojih je pokrenuta peticija da se omoguće epiduralni porod i za naše trudnice. Naime, iz dubrovačke bolnice tvrde da se Program obezboljenog poroda, kako ga nazivaju, nastavlja i da je omogućen trudnicama u vremenu od 7.30 do 21 sat, tako da sad zapravo svi oni koji su čitali izjave i komentare na društvenim mrežama ostaju zbunjeni i s velikim upitnikom iznad glave te pitanjem: tko laže i zašto?

-U mogućnosti smo ga osigurati u razdoblju od 7.30 do 21 sat. Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom na to da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati. U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa. To u ovom trenutku nije moguće zbog nedostatka tih specijalizacija u cijeloj Republici Hrvatskoj – stoji u odgovoru iz bolnice, uz nadopunu kako već dulje vrijeme imaju otvoren natječaj za zapošljavanje specijalista i specijalizanata iz anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine na koji se liječnici vrlo rijetko ili nikako javljaju.

Iz OB Dubrovnik su, osim toga naveli da briga za rodilje i njihovu sigurnost predstavlja prioritet u radu ustanove te da su, unatoč kadrovskim problemima s kojima se susreću, a u želji da rodiljama omoguće bezbolan porod, prije šest godina započeli s Programom obezboljenog poroda.

Pojašnjavaju da je u dubrovačkoj bolnici zaposleno devet anesteziologa te da svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava.

-Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu. Prepoznavši potrebu našeg pučanstva, unatoč kadrovskim nedostacima, održali smo i nadstandard, te smo posebno ponosni na program anestezije za stomatološku djelatnost kod djece s teškoćama u razvoju, magnetsku rezonancu u anesteziji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom i anestezijom za dijagnostičke potrebe kolonoskopija – stoji u odgovoru OB Dubrovnik.

Također navode da je samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om.

-Zbog opsega posla dio anesteziologa nije uspio iskoristiti godišnje odmore ni iz 2020. godine, a kamoli da su počeli koristiti godišnje odmore od ove godine – pojašnjavaju iz dubrovačke opće bolnice uvjete rada i pomanjkanje kadra u pojedinim specijalizacijama.

PETICIJA ZA EPIDURALNIM PORODOM U DUBROVAČKOJ BOLNICI izazvala brojne komentare – je li to prioritet?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]