18.8 C
Dubrovnik
Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleTIRKIZNA ANA Recepti ove Dubrovkinje u trenu postaju viralni

TIRKIZNA ANA Recepti ove Dubrovkinje u trenu postaju viralni

Prava vojska pratitelja nalazi se na blogu i Instagram profilu Tirkizna Ana, a na kojem Dubrovkinja s opatijskom adresom Ana Srdoč redovno objavljuje recepte za prste polizati. – Amater sam u kuhanju, slastičarstvu i fotografiji. Ali, dovoljno hrabra, odvažna i strastvena da radim upravo sve navedeno, jer me to čini sretnom, započinje priču Ana koja na društvenim mrežama ima na tisuće pratitelja. Jasno i zašto!

Kako je i kada krenula cijela priča s blogom? U njoj ste objedinili dvije ljubavi, prema slastičarstvu i fotografiji? 

Priča s bloga je krenula u ružno doba korone. U onom sivilu i moru loših vijesti našla sam za sebe predivan hobi i odlučila otvoriti blog s receptima www.tirkizna.com.

Vaši kolači ne samo da su ukusni nego i iznimno fotogenični, ne čudi stoga vojska pratitelja na Instagramu? 

Veliki sam esteta, tako da slastice i fotografije moraju biti lijepe, sve mi mora biti lijepo (smijeh). Poigravam se okusima, kombinacijama, a pri tom stvaram i uživam. Ne manje bitno dajem dio sebe drugima, a ta emocija i ljubav koju dajem se osjeti i sad je to već lijepa brojka od skoro 11 000 pratitelja. Eto, to me čini sretnom!

Zašto Tirkizna? 

Tirkizna je oduvijek moja boja, najdraža. Ono što je zanimljivo da prema tradicionalnom vjerovanju tirkiz ima snažnije djelovanje ako je poklonjen. A, poklanjanjem recepata svim tim dragim ljudima koji me prate darujem dio tog tirkiza.

Kada najčešće spravljate i snimate slastice za blog? 

Spravljanje slastica i kreativa nisu uvijek na vrhuncu i nisam uvijek super produktivna. Slatko se radi s osjećajem i ljubavlju. Npr. kad radim slatko, a nisam dobre volje, osjeti se razlika, ne ispadne dobro ili jednostavno to nije to…pogotovo dizano tijesto! 

Koliko su u vašom receptima prisutni mirisi i okusi dubrovačkog kraja?  

Obožavam tradicionalne kolače. U njima je utkana povijest, težački život naših vrijednih ljudi, briga i ljubav za obitelj i predivna tradicija. Ma sve ono što je bitno, tako da spravljanje upravo tracionalnih recepata predstavlja mi najveći izazov, a ujedno su velik ponos i sreća.

Na blogu je puno tradicionalnih recepata, a izdvojila bi svakako Dubrovačku tortu bez mrve brašna. Prepuna je mjendula, oraha i agruma. Svega onoga što je specifično za naš kraj, što su ljudi imali doma. I to se sve spremalo samo u svečanim prigodama.

Tko ima čast prvi kušati slastice?

Imam tri muškarca u kući, dva sina i muža, i svi vole slatko, tako sa su oni prvi kušači, a s obzirom da su veliki gurmani vrlo dobro znaju ocijeniti je li nešto dobro, a i kritike su dobrodošle.

Što je dovoljno imati u frižideru za spraviti nešto slatko? 

Za napraviti dobro slatko nije potrebno puno. Kao i u svemu što radimo najvažnija je volja i ljubav prema tome što radimo. Ako nedostaju ta dva ključna ‘začina’ ništa od slatkog.

Što vaša obitelj najviše voli, kojem se kolaču uvijek iznova vraćate? 

Moji doma vole klasiku. Dobru starinsku orahnjaču, punu nadjeva, pitu od jabuka, štrudele… Nismo od teških, čokoladnih slastica.

Dubrovačka torta

Sastojci  

Biskvit s orasima

  • 8 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • 1 žlica ruma
  • sok jednog limuna
  • korica jednog limuna
  • Biskvit s bademima
  • 8 bjelanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 300 g blanširanih, potom mljevenih badema
  • 1 žlica ruma
  • sok jedne naranče
  • korica jedne naranče
  • Glazura
  • 200 g tamne čokolade
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 50 g poprženih listića badema

Upute za pripremu 

  • Upalite i ugrijte pećnicu na 170 C.
  • Kalup za tortu promjera 24 – 26 cm obložite papirom za pečenje (nemojte zaboraviti obložiti i stranice).
  • Za biskvit od oraha izbatite 8 žumanjaka sa šećerom dok se ne napravi fina krema od jaja. Dodajte koricu i sok limuna i žlicu ruma. Sve lijepo povežite. Nježno uz pomoć špatule umiješajte mljevene orahe. Ulijte u pripremljeni kalup i zagladite.
  • Za biskvit od badema izbatite bjelanjke dok ne dobijete mekani snijeg (ne prečvrst). Dodavajte žlicu po žlicu šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte sok i koricu jedne naranče i sve lijepo povežite. Sad nježno, uz pomoć špatule umiješajte mljevene bademe. Pažljivo rasporedite preko prvog biskvita od oraha i zagladite površinu.
  • Tortu pecite 35 minuta na 170 C. Ohladite.
  • Ohlađenu tortu preselite na tanjur za posluživanje.
  • Za glazuru u jednu staklenu posudu na pari otopite čokoladu, kad se čokolada otopi maknite s pare i umiješajte slatko vrhnje dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
  • Tortu namažite pripremljenom glazurom i ukrasite listićima badema (ja sam ih još malo prepekla na tavici). Uživajte!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA