12 C
Dubrovnik
Naslovnica Lifestyle Temelji maslinarstva - Grci su se kupali u maslinovom ulju

Temelji maslinarstva – Grci su se kupali u maslinovom ulju

I ovoga tjedna nastavlja se suradnja portala dubrovniknet i časopisa, odnosno specijaliziranog portal maslinar.com. U ovom tjednom članku vraćamo se do samih temelja maslinarstva. Kroničar Maslinara mr.sci. Željko Krnčević piše o povijesti grčkog maslinarstva, ističući koliku je važnost maslinovo ulje imalo u staroj Grčkoj.

Snaga i mladost

Genetska ispitivanja podržavaju tezu da se domestifikacija masline zbila na nekoliko lokacija u sredozemnom bazenu. Novija istraživanja navode  da je morao postojati period pred domestificiranog  uzgoja/kultivacije, u kojem su divlji preci  domaćih vrsta namjerno uzgajani.

Ostao nam je tako zabilježen i podatak o korištenju ulja i u medicinske svrhe, pa tako čitamo kako su grčki doktori koristili maslinovo ulje za liječenje rana i mnogih oboljenja uključujući nesanicumučninukoleru i čireve. Također su tvrdili da maslinovo ulje usporava proces starenja. Stari Grci su utrljavali maslinovo ulje na kožu za omekšavanje i vlaženje kože i u kosu i tjeme za zdravlje i sjaj kose.

Grčki filozof Demokrit vjerovao je da je čovjek mogao doživjeti i 100 godina hraneći se medom i maslinovim uljem. Grci su se kupali u maslinovom ulju da bi sačuvali svoju ljepotu, a grčki vojnici utrljavali maslinovo ulje po tijelu da bi ostali zagrijani. Znamo sa sigurnošću i to da su terapeutski učinci maslinova ulja bili  poznati ocu medicine Hipokratu.

Vjerovanje da maslinovo ulje daje snagu i mladost bilo je vrlo rašireno. U starom Egiptu, Grčkoj i Rimu, bilo je miješano sa cvijećem i travama za proizvodnju lijekova i kozmetike; u Mikeni je pronađen popis s nabrojanim aromatskim biljkama (koromač, sezam, celer, potočarka, metvica, kadulja, ruža, i smreka među ostalima) koje su dodavane maslinovom ulju u pripremi pomasti.

Svetost stabla masline je bila duboko ukorijenjena u mentalni sklop antičke Grčke da do današnjih dana maslinovo ulje igra iskonsku ulogu u sakramentima grčke pravoslavne crkve. Njezino štovanje ukorijenjeno je kako u duhovnom, tako i u praktičnom smislu.

U prošlosti, stablo masline je cijenjeno zbog svoje otpornosti na sušu koja je uništavala žitarice i zbog svoje sposobnosti da napreduje na sterilnim obroncima planina gdje bi malo koja druga biljka mogla opstati i – rađati. Osiguravala je hranu. Bila je korištena za čuvanje i konzerviranje hrane, za izradu svijeća, pranje tijela i za poboljšanje izgleda… jednostavno, svakodnevni život, pa ni onaj zagrobni, nije mogao biti zamišljen bez masline i maslinova ulja.

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

PUTOPIS: Nakon toliko odgoda i razočaranja, uspjela sam otići u Tursku i popeti se na Arat (5 165m)

Kad sjediš i pišeš putopis u 2020. godini, skoro pa, izgleda kao dobar SF. Kad je sve više-manje otkazano, odgođeno ili prebačeno...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić