32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarTematska konferencija o dubrovačkom tramvaju

Tematska konferencija o dubrovačkom tramvaju

Dubrovački medijski centar organizira jednodnevnu tematsku konferenciju “DUBROVAČKI TRAMVAJ “ – FENOMEN KULTUROLOŠKOG RAZVOJA NOVIJE URBANE POVIJESTI GRADA DUBROVNIKA, koja će se održati 9. studenog s početkom u 9 i 30 u Velikoj dvorani Studentskog doma.

Važnost “Dubrovačkog tramvaja” kao urbanog pokazatelja razvoja grada i razvoja kulture življenja etablirana je kroz očuvanje povijesnih činjenica i njihovim konkretnim pozicioniranjem u baštini tradicijskih vrednota Grada i županije. Pojavnost tog urbanog fenomena početkom dvadesetog stoljeća, značila je kulturološki preokret koji je gotovo kao ni u jednom gradu postao autentičan i povijesno najupečatljiviji dio građanske povijesti.

Afirmacija njegovog značaja od izuzetne je važnosti za lokalnu zajednicu, a praćenje povijesnog djelovanja  oblikovano  je i u tiskanim izdanjima te kroz digitalne mreže i priče niz ulicu. U panelu ćemo upravo pokušati prikazati njegovu važnost kulturološkog značaja.

“Dubrovački medijski centar” kao najznačajnija medijska kuća županiji, u čijem su sastavu medijske platforme – Libertas televizija, tjedna  tiskovina glas grada te web portali Glas Grada i Libero portal, kao pokretač inicijativa i afirmacije socijalno gospodarskih tema , odlučila je pokrenuti projekt – “Dubrovački paneli”.

S obzirom na to da je sve veća uloga medija da u lokalnom i širem lokalnom kontekstu pozicioniraju važnost pojedinih tema koje utječu na razvoj i socijalno kulturni napredak zajednice, a ujedno i svjesni potrebe objektivnog pozicioniranja i rasprave pojedine teme, nastavno na navedeno “Dubrovački medijski centar” pokreće inicijativu afirmacije tema koje u suvremenom društvu sve više imaju potrebu za dodatnim naglaskom važnosti za lokalnu i širu lokalnu zajednicu na način konstruktivno sadržajnih rasprava.

Svrha ove inicijative jest pozicioniranje medijske kuće kao lidera medijskog prostora,  koji će nominirati teme i izazove suvremenog socijalno gospodarskog  razvoja zajednice te utjecati na njihov medijski naglasak u smislu opće društvene korisnosti i informiranja javnosti te uključivanja sve većeg broja referentnih sudionika koji će sadržajno i kvalitativno prezentirati temu.

Važno je svakako pritom naglasiti da u provedbi istih koristi će se svi resursi medijske kompetencije medijskih platformi u sastavu dubrovačkog medijskog centra, koji će sukladno tome itekako da svaka tema dobije širi medijski značaj i veću vidljivost u lokalnoj i široj lokalnoj zajednici.

PROTOKOL I TEME KONFERENCIJE

9,30 – 10,00 –  UVODNO IZLAGANJE I POZDRAVNI GOVOR POSEBNOG UZVANIKA ISPRED GRADA DUBROVNIKA

10,00 – 10,45 DUBROVAČKI TRAMVAJ KAO FENOMEN KULTUROLOŠKOG RAZVOJA NOVIJE DUBROVAČKE POVIJESTI

            BOŽO LASIĆ, JEDAN OD AUTORA KNJIGE Dubrovački tramvaj : 1910. – 1970. NIKO KAPETANIĆ I BOŽO LASIĆ

            MARO JAPUNČIĆ, KOLEKCIONAR I SAKUPLJAČ POVIJESNIH SVJEDOČENJA

            JAN MARK NOVALIJA – KUSTOS TEHNIČKOG MUZEJA U ZAGREBU, POVIJESNI ANALITIČAR FENOMENA DUBROVAČKOG TRAMVAJA

10,55 – 11,20 –  POVIJEST NASTANKA I DJELOVANJA DUBROVAČKOG TRAMVAJA

–           BOŽO LASIĆ, nastavno

11,30 – 11,45 ODMOR UZ KAVU I KOLAČE

11,45 – 12,15 AFIRMACIJA DUBROVAČKOG TRAMVAJA

            BOŽO LASIĆ, nastavno

            MARO JAPUNČIĆ, nastavno

            VEDRAN BENIĆ, novinar, čuvar urbane baštine kroz sliku i zvuk

            JAN MARK NOVALIJA, nastavno

12,20 – 13,00 RUTOM DUBROVAČKOG TRAVANJA (animacijsko narativna simulacija uz prikaz multimedije I fotografija rute dubrovačkog tramvaja uz sjećanja i autentičnih činjenica sudionika panela)

PARTNER PROJEKTA – GRAD DUBROVNIK

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA