30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSvjetskoj javnosti predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Nakovani

Svjetskoj javnosti predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Nakovani

Voditelj dubrovačkog Arheološkog muzeja dr. sc. Domagoj Perkić od 25. do 28. kolovoza sudjelovao je na međunarodnom arheološkom kongresu o rimskim granicama „LIMES Congress XXV“ u gradu Nijmegen u Nizozemskoj.

U suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom za arheologiju u Zagrebu i Dubrovačkim muzejima održao je predavanje Archaeological Traces of the Roman Attack of Grad at Nakovana during Octavian’s Illyrian War (Pelješac, Croatia).

Uz Domagoja predavanje su pripremili Hrvoje Potrebica, Marko Dizdar te Ivan Pamić. Njime su svjetskoj javnosti predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Nakovani na poluotoku Pelješcu, koji se odnose na rimsku okupaciju i osvajanje ilirske zajednice na gradinskom naselju Grad. Takav događaj koji se zbio između 35. i 33. godine pr. Kr., ujedno je označio i kraj prapovijesti i početak povijesnih razdoblja na našem području.

Inače, arheološki kongres u nizozemskom gradu Nijmegen jedan je od najvećih stručnih i znanstvenih kongresa koji se odnose na rimsku granicu i općenito granična područja Rimskog Carstva, kao i na prva osvajanja novih teritorija od strane Rimljana na području Europe, Azije i Afrike. Na kongresu je prisustvovalo više od 350 sudionika iz 34 države.

DCIM100MEDIADJI_0299.JPG

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA