30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSusret književnika s juga u Bokokotorskom zaljevu

Susret književnika s juga u Bokokotorskom zaljevu

U Boki Kotorskoj, održao se od 2. do 4. lipnja  V. međudržavni susret hrvatske književnosti, koji već tradicionalno organizira Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika.

U jedinstvenom Zaljevu Svetaca okupili su se renomirani članovi Društva hrvatskih književnika: Luko Paljetak, Marina Kljajo-Radić, Antun Lučić, Boris Njavro i Anita Martinac te pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike: Ivanka Sabolić, Mario Viscovich, Suzana Tkalčić, Ivan Gerić, Zoran Sova, Josip Lučić i Anđa Luburić.

Na susretu su nazočili i gosti iz Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara i Matice hrvatske Ana Lemić. Domaćini susreta bili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ (Zvonimir Deković i Adrijan Vuksanović), Ogranak Matice hrvatske Boka Kotorska (Marija Mihaliček) i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru (generalna konzulica Jasminka Lončarević sa suradnicima).

Prilikom boravka u Boki Kotorskoj, koja je riznica hrvatske kulture i dragulj Crne Gore, posjećen je Otok Gospe od Škrpjela, zavjetno svetište pomoraca još od 1452. godine,  gdje ih je dočekao don Srećko Majić. Nakon vožnje brodom posjetili su Crkvu svetog Nikole i muzej iz XVII. stoljeća, te barokni Samostan svetog Antuna u Perastu gdje je održana književna večer na kojoj je Marija Mihalićek, govorila o povijesti Perasta, a posebno o ostavštini obitelji Visković.

Sljedećeg dana Dolores Fabijan Bonić provela je književnike i goste Kotorom, te su posjetili Katedralu svetog Tripuna s riznicom koja datira iz 1166. godine, Crkvu sv. Marije Koleđate iz 1221. godine u kojoj se nalazi blažena Ozana, Crkvu sv. Ane iz XII. stoljeća, Crkvu sv. Luke iz 1195. godine i brojne druge manje sakralne objekte u bedemima grada Kotora. Također unutar zidina posjećeni su Trg Bokeljske mornarice, Biskupska palača, Pomorski muzej, gradska vrata i zidine, a najhrabriji su se i peli do zavjetne crkve Gospe od Zdravlja i Kotorske tvrđave koja čuva Grad.      

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske održan je književni program na kojem su se ispred domaćina obratili generalna konzulica, Jasminka Lončarević, koja je istakla kako ovaj susret pokazuje da njegujemo hrvatsko zajedništvo izvandomovinske i domovinske Hrvatske.

Predsjednik HNV -a Zvonimir Deković izrazio je zahvalnost dolaskom gostiju iz svih krajeva svijeta te rekao kako je Boka izvorište duhovnosti hrvatskog naroda gdje god oni živjeli. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, Marija Mihaliček, također nije krila radost dolaskom gostiju te se osvrnula na članstvo Matice u prošlosti i danas i izrazila želju da se broj članova Matice poveća i da će Matica hrvatska u Boki i dalje širiti misiju najstarije hrvatske udruge, a to je Matica hrvatska.

 U ime književnika nazočne je pozdravila predsjednica Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika, Anita Martinac, te je predstavila sve članove DHK i goste pjesnike na Petom međudržavnom susretu hrvatske književnosti, koji su svojim stihovima ostavili snažne impresije na posjetitelje jer doista žive svoju poeziju. Pljeskom su nagrađeni sudionici Hrvatske izvandomovinske lirike Ivanka Sabolić, Mario Viscovich, Suzana Tkalčić, Ivan Gerić, Zoran Sova, Josip Lučić i Anđa Luburić, koji su pristigli iz SAD,  Australije i Europe da bi sudjelovali na ovom susretu.

Publika je posebno pozdravila Luka Paljetka koji je u svom stilu očarao okupljene sugestivnom snagom i ljepotom pjesničke riječi. Zajedno s njim iz Dubrovnika stigao je i književnik Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, a ostali članovi JHO DHK književnici Marina Kljajo, Anton Lučić i Anita Martinac stigli su iz Mostara. O književnicima Boke Kotorske govorila je Dijana Milošević, a svoje stihove govorila je pjesnikinja Dubravka Jovanović iz Kotora. Čitajući stihove preminule književnice Desanke Matijević, književnici su se prisjetili njezinog sudjelovanja na prvom međudržavnom susretu. Nakon programa, nastavljeno je prijateljsko druženje u prostorijama Konzulata.

Posljednjeg dana susreta književnici su posjetili Crkvu svetog Antuna u Tivtu, gdje ih je ugostio župnik don Milidrag Janjić, a potom su primljeni u Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore i Hrvatska, krovna zajednica „Dux Croatorum“, gdje ih je Zvonimir Deković upoznao s aktivnostima zajednice i brojnim vrijednim izdanjima koja imaju povijesni značaj u očuvanju bokokotorske baštine. Objavljenim knjigama darovani su svi sudionici posjeta.

Na koncu susreta, Anita Martinac zahvalila se svima na sudjelovanju, uručila plakete i zahvalnice s porukom duhovnog i umjetničkog zajedništva. Naglasila je  važnost pisane riječi koju smo svi pozvani čuvati i njegovati, a Boka je neiscrpan izvor tradicijskog kulturnog i povijesnog blaga kao izvor stalnog nadahnuća i istraživačkoga rada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA