27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSusret dubrovačkih srednjoškolaca s Monikom Herceg ili gdje se kupuju nježnosti?!

Susret dubrovačkih srednjoškolaca s Monikom Herceg ili gdje se kupuju nježnosti?!

Monika Herceg, hrvatska pjesnikinja i dobitnica nagrade “Europska pjesnikinja slobode” sinoć je u Saloči od zrcala, prepunoj srednjoškolcima, s Marielom Marković, prof. hrvatskog jezika razgovarala o književenosti, čitanju, pisanju, o slobodi i potrebi da živimo i stvaramo bolji svijet.

Herceg je priznala da je oduvijek sanjala da će biti književnica i da danas živi svoj san: „Ponekad je dovoljno samo malo sreće, nekoliko pravih ljudi, između ostaloga nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi, koji vjeruju u tvoj san i pomažu na putu u njegovu ostvarenju“,ohrabrila je srednjoškolce.

Što je za nju poeziju, kako sluša njezino šaptanje, kako stvara svoje zbirke pjesama, koje su teme koje je zaokupljaju i može li poezija danas spasiti svijet, neka su od pitanja na koja je pjesnikinja odgovorila, uvjerena pritom, da su upravo ljubav, nježnost, prema drugima, ali i prema sebi, kao i dobrota u svakom od nas zapravo ono što spašava, što zagrljuje i utopljuje.

Na književnom susretu u petak bili su prisutni učenici Pomorsko-tehničke škole, Ekonomske i trgovačke škole i Turističko-ugostiteljske škole sa svojim profesoricama.

Jutros su učenici Pomorske, Ekonomske i Gimnazije, zajedno s nekoliko učenica OŠ Župa dubrovačka, nastavili druženje s pjesnikinjom. Na radionici pisanja razgovarali su o emocijama, ali i ono najvažnije – stvarali su pjesme. Svi, pa i oni koji nikad u to ne bi o sebi povjerovali, napisali su pjesmu i izgovorili je pred drugima. Bilo je neočekivano, emocionalno, zabavno, nježno i hrabro. Poezija se pokazala u svom najboljem svjetlu.

Književni susret i radionica dio su projekta „Bibliotereapija – terapija pisanjem i čitanjem“ Pomorsko – tehničke škole Dubrovnik, a proodi se u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

FOTO: Maro Bošnjak i Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA