17.8 C
Dubrovnik
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaDupromoSuplementacija i pravilna prehrana za osobe oboljele od HASHIMOTA

Suplementacija i pravilna prehrana za osobe oboljele od HASHIMOTA

Hashimoto je autoimuna bolest kod koje se događa da imunološki sustav napada stanice štitanjače i uzrokuje oslabljen rad te žlijezde. Posljedica smanjenog rada štitanjače – hipotireoze je umor, konstipacija, povećanje tjelesne mase, blijeda i suha koža, slaba kosa i nokti. Kod svih autoimunih bolesti, pa tako i Hashimoto, uz terapiju važno je usporiti tempo života i pronaći vremena za redovnu tjelovježbu (1) i pravilnu prehranu (2), smanjiti stres (3) i dovesti u red ciklus spavanja (4).

Hashimoto – autoimuna bolest štitnjače

Štitnjača je odgovorna za 30 % bazalnog metabolizma (energije koje naš organizam troši za održavanje osnovnih životnih funkcija) pa ne čudi da osobe s usporenim radom štitnjače lako dobivaju na tjelesnoj masi. Uz umor, povećanje tjelesne mase i slabost u mišićima teško je dovesti organizam u stanje ravnoteže pa je potrebno biti ustrajan u organizaciji prehrane, tjelesne aktivnosti, redovitog sna što će dovesti i do lakšeg upravljanja stresom i bolesti.

Hipotireoza određuje se ultrazvukom koji pokazuje povećanu štitnjaču i krvnim nalazima hormona štitnjače, povišen TSH i snižen T3 i T4. Važno je isključiti anemije tj nedostatak željeza, folata i vitamina B12 te utjecaj lijekova koji mogu smanjiti apsorpciju ovih nutrijenata ili povećati potrebe organizma za ovim nutrijentima.

Hormoni štitnjače reguliraju sintezu kolesterola, receptore kolesterola i stopu degradacije kolesterola što rezultira povišenom koncentracijom kolesterola u krvi.

Treba li unositi suplemente joda u slučaju Hashimoto hipotireoze?

Danas se hipotireoza javlja kao posljedica autoimmune bolesti i nema veze s nedostatkom joda u prehrani. Problem gušavosti odnosno usporen rad štitnjače uzrokovan nedostatkom joda riješen je uvođenjem obaveznog jodiranja soli. U slučaju Hashimota dodatna suplementacija jodom može djelovati negativno na regulaciju bolesti.

*napomena: za himalajsku sol nema obaveze jodiranja stoga se ne preporuča isključiva upotreba himalajske soli

Oboljeli bi mogli imati koristi od suplementacije vitaminom D, selenom, cinkom i željezom ukoliko je određen deficit ovih nutrijenata.

Treba li izbjegavati goitrogene namirnice: kupus, brokula, cvjetača, prokulice, rotkvice, repa, gorušica?

U zapadnom svijetu uglavnom je iskorijenjena gušavost uzrokovana deficitom joda. Kod Hashimota hipotireoza je posljedica “napada” imunološkog sustava na stanice štitnjače. Provedene su studije koje ukazuju na neznatan utjecaj goitrogena (komponente određenih namirnica poput kupusa, brokule, cvjetače, prokulica, rotkvice, repe i gorušice) na produkciju hormona štitnjače. Osim toga, goitrogeni učinak tih namirnica inaktivira se kuhanjem.

Zaključak je kako je koncept izbjegavanja ovih namirnica u slučaju hipotireoze zastarjeo. Goitrogeni se kuhanjem inaktiviraju te je dokazano da je njihov utjecaj na produkciju hormona štitnjače neznatan.

Kakva treba biti prehrana osobe oboljele od Hashimota?

Još jednom ćemo ponoviti 4 stupa regulacije autoimunih bolesti: redovna tjelovježba (1), pravilna prehrana(2), upravljanje stresom (3) i kvalitetan san (4).

Organizacija prehrane je u današnje vrijeme najveći problem pa je prvi korak prema kvalitetnijoj prehrani uvođenje redovitog broja obroka u danu. Osim organizacije prehrane potrebno je povećati unos mahunarki, voća, povrća, ribe i orašastih plodova.

Postoje istraživanja koja ukazuju na korist bezglutenske prehrane u slučaju Hashimoto hipotireoze. To se odnosi na osobe koje uz Hashimoto imaju prisutan sindrom propusnosti crijeva. O preosjetljivosti crijeva, iritabilnim bolestima crijeva i načinu provođenja eliminacijske i bezglutenske dijete možete pročitati u našim, već objavljenim blogovima na tu temu.

Napisala: Mirna Đurđević, mag.nutr.

Nutricionističko Savjetovalište – Nutrikon – Ljekarna ČebulcUlica Iva Dulčića 20/a, Babin kuk
Popratite nas i informirajte preko Instagram i Facebook stranice Ljekarne Čebulc

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić