8.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiŠuici za lošu procijepljenost u Hrvatskoj kriva Jugoslavija

Šuici za lošu procijepljenost u Hrvatskoj kriva Jugoslavija

Za tri tjedna u Strasbourgu počinje plenarno zasjedanje Konferencije o budućnosti Europe. Čitavu stvar vodi potpredsjednica Europske komisije za demografiju Dubravka Šuica s kojom je ovoga tjedna u Savudriji za Točku na tjedan razgovarao reporter N1 Televizije.

Komentirajući budućnost Europske unije nakon pandemije je rekla:

“Možda je na početku pandemije bilo malih nesnalaženja, dijelom smo odgovorni, dijelom nismo, ali mislim da se jako dobro nosimo s krizom, mislim na Europsku komisiju. Osim što smo otkrili lijek i financirali cjepivo, pomogli smo i europskom gospodarstvu. Bez SURE programa i nekih drugih mnoga radna mjesta diljem EU bila bi ugašena, ali ne samo radna mjesta nego mala i srednja poduzeća. EU je to shvatila, olabavila procedure, to je dokaz da je biti u EU velika razlika, nego biti sam, izvan EU.”

Kriv je, kaže, bivši sustav

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da u Hrvatskoj cijepljenost nije zadovoljavajuća, Šuica je okrivila bivši centralistički sustav odnosno Jugoslaviju.

“Često se pitam o tome, loše je da je samo 50% odraslih osoba cijepljeno. Sociološki bi se to moglo objasniti. Riskirat ću i objasniti s obzirom na to da smo izašli iz sustava kad su se odluke donosile centralno, naši ljudi ne vole takve centralističke preporuke, a ne žele vjerovati znanosti. Kako objasniti da u zemlji poput Belgije, koja je decentralizirana, fragmentirana, imate oko 80% cijepljenih? Zato mislim da u Hrvatskoj postoji otpor koji mi je teško objasniti osim ovim sociološkim, psihološkim problemom”, rekla je.

Ipak, smatra da je vlada napravila sve.

“Mislim da je vlada napravila i radi dobar posao. Sad predstavljam svih 27 zemalja i ne miješam se u unutarnje poslove, ali koliko pratim, mislim da vlada radi dobar posao, a koji je razlog da građani apstiniraju, možda treba pribrojati broj onih koji su preboljeli, pa je broj imunih vjerojatno veći”, kazala je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić