26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Od 1. srpnja nove mjere otvaranja s covid potvrdama

STOŽER: Od 1. srpnja nove mjere otvaranja s covid potvrdama

-Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. Pripremili smo novu odluku. Primjenjivati će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnostima i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera, kazao je ministar Davor Božinović na konferenciji za novinare nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne COVID potvrde. Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima mogu isntalirati aplikacija koja će momentalno očitati qr kod s digitalne potvrde.

Ostaje 100 osoba maksimalno na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s COVID potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sve osobe imaju COVID potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost.

Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sjede, okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje ne pridonose situaciji. Moraju se spriječiti nekontrolirana okupljanja, a kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde.

Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, npr. publika na sportskim natjecanjima, ali samo uz COVID potvrde.

Imamo dva tjedna da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom.

Mi moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u koju preko ljeta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Tu situaciju se mora kontrolirati. Sad imamo besplatno cjepivo, imamo mogućnost kontrolirati epidemiološku situaciju svake pojedine osobe. Naravno naglasak je na odgovornosti svih koji su u našem sustavu, gradskih i općinskih vlasti uz potporu koja je od prvog dana. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju s kojom se suočavamo.

Idemo afirmativno, ali nam treba suradnja svih, pogotovo onih koji će organizirati manifestacije”, istaknuo je Božinović i apelirao je na organizatore gledanja današnje utakmice da se pridržavaju mjera.

Dodao je i kako se trenutno ne planira otvarati prostore, točnije noćne klubove, u zatvorenom.

Danas 113 novih slučajeva, tri osobe su preminule

-U protekla 24 sata zabilježeno je 113 novih je danas od 4436 testiranih. Prije tjedan dana 134 novih od 4083 testiranih. U prošlom tjednu smo imali 814, a u ovo tjednu 468 novih, što je za 42 posto manje nego u prošlom tjednu. Prosječna incidencija je 44.9, najniža je u Istarskoj, najviša u Međimurskoj. Na 12. smo mjestu EU po incidenciji, a stopa smrtnosti nas stavlja na 21 mjesto na ljestvici zemalja EU. Postotak pozitivnih je 2,4 posto danas. 25 osoba je na respiratoru. Tri osobe su umrle, izvijestio je Krunoslav Capak iz HZZJZ.

Kraj epidemije proglasit će se kad…

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako on proglašava kraj epidemije, na prijedlog HZJZ-a, a to će biti kada se procijepimo do onog stupnja kada struka kaže da smo sigurni od širenja virusa.

-Današnje mjere su prekretnica i vode nas kraju epidemije. Osvrnimo se oko sebe, u Europi svjedočimo događajima koji nas podsjećaju na staro normalno, covid potvrde nam garantiraju sigurnost, konačno vidimo svjetlost na kraju tunela, ali moramo se cijepiti. Uočavamo da se neki naši sugrađani planiraju cijepiti na jesen, to je pogrešno, u ovom trenu se zna da cjepivo šiti najmanje osam mjeseci. Radimo i nešto puno značajnije cijepljenjem, onemogućavamo pojavu nove pojave korone na jesen, kazao je Beroš.

Dosad je izdano 180 000COVID potvrda

-Mi smo se jako angažirali da taj sustav covid potvrda bude učinkovit i da smo među prvima to omogućili, od 1. lipnja smo to uveli. Dosad ih je izdano nešto više od 180 tisuća. Vrlo brzo će biti, službene osobe već to imaju, idući tjedan, već je procedura prema Google i Apleu krenula i svatko od nas će moći skinuti aplikaciju, to znači organizator bilo kojeg događaja u sekundi može vidjeti hoće li mu pokazati crveno i zeleno kad očito kod, kazao je Božinović.

Na pitanje što s onima koji će pokušati manipulirati COVID potvrdama, Božinovićje odgovorio kako je uvijek je moguće utvrditi identitet nositelja potvrde, ako je potrebno i uvidom u osobnu iskaznicu.

-Ukoliko bude potrebno da, ali ajmo probat okrenut filozofiju, ovo su afirmativna rješenja koja su u interesu vraćanja gospodarskih aktivnosti, ako mi i pitanjima sugeriramo da je za pretpostaviti da većina se neće pridržavati i da će pokušati izbjeći odluke, onda mi svi skupa nismo u dobroj situaciji. Imate epidemiju, cijeli sustav se angažirao da se saniraju posljedice, da se preveniraju kroz besplatno cijepljenje.. ako će netko na nekoj razini to htjet izbjeći i ako se sugerira to, onda to govori o nekim drugim stvarima. Mi imamo povjerenja i u ljude i u institucije, kazao je Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA