31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠto donosi novi Zakon o obveznom autoosiguranju - Nakon sudara direktno u...

Što donosi novi Zakon o obveznom autoosiguranju – Nakon sudara direktno u radionicu!

Ubuduće će se ravno nakon sudara oštećeno vozilo voziti u servise, a štetu će moći procjenjivati i sami serviseri te vještaci, a ne kao do sada isključivo osiguranja!

-Sabor je sredinom prosinca potvrdio odluku koju je pripremila Vlada RH i koja će omogućiti ukidanje monopola osiguravajućih društava. Nakon sudara ravno u servis, a ne kao prije osiguravatelju! Potrošači i serviseri mogu slaviti, osiguravateljima puno manja prava! Osiguranja više neće moći sama procjenjivati i određivati koliko će stajati sat rada, diktirati gdje će se auti popravljati.

Sabor je jednoglasno bio na strani potrošača i servisera, priznavati će se satnice servisa, a ne one nametnute sramotne osiguranja od samo 13 eura koje se nisu mijenjale desetljećima. Osiguranici ubuduće mogu računati i na zamjenski auto, piše Antonio Đureta, predsjednik Hrvatske udruge auto struke.

-I nema više monopola osiguranja koji im je dozvoljavao da istovremeno procjenjuju i određuju visine šteta, da potrošače tjeraju u servise koji oni odrede. Stop je to balkanskoj praksi koja je u nezavidan položaj stavljala osiguranike, limara, lakirere, mehaničare. Hrvatska je napokon i kad je riječ o osnovnom auto osiguranju u Europskoj uniji! Nakon 15 godina uskladila je ovaj Zakon sa zakonodavstvom EU i njenim pravnim stečevinama!

Ubuduće će štete moći procjenjivati i serviseri i to po svojim cjenicima. Novi zakon od Nove godine! Vlada RH još je ljetos donijela odluku i potvrdila veća prava potrošača i servisera, a sad je vrijeme da i Sabor to potvrdi. Novi Zakon o osnovnom auto osiguranju već je prošao prvo čitanje u najvišem zakonodavnom domu u Hrvatskoj i u petak je na redu i drugo čitanje. Kako stvari stoje, nema nikakvih više prepreka da ubuduće bude sve po novome.

Osiguravajuća društva gube monopol i enormnu dobit, potrošači dobivaju pravednu i promptnu naplatu. Ubuduće će biti dovoljno da auto nakon nezgode odvezete u servis, jer tamo će se raditi i procjene štete. Smanjiti će se broj nagodbi i destimulirati fušeraj.

U Zakonu je niz novina za oštećenike, a ona itekako značajna su zamjenska vozila, koje u nas osiguranja ne daju godinama. Iako je to bila obaveza i u bivšoj državi! Već u Sloveniji je sasvim druga priča. Zamjensko vozilo posve je
normalno i osigurava se potrošaču tijekom popravka. Nešto što je bilo uobičajeno i u bivšoj državi, to je korisnicima osnovnog auto osiguranja u nas bilo uskraćenoo. Od 2024. i hrvatski oštećenici imati će pravo na zamjensko vozilo!

Ukratko, od Nove godine, SVI ĆE SE PITATI, A NE SAMO OSIGURANJA i sve ide po novome, zahvaljujući i HUAS-u, zaključuje u priopćenju Antonio Đureta.

FOTO:Arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA