29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaStijepo Mijović Kočan predstavio nove knjige „Bože moj“ i „Pjesnici pljeva“

Stijepo Mijović Kočan predstavio nove knjige „Bože moj“ i „Pjesnici pljeva“

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u srijedu, 5. listopada 2022.,  Stijepo Mijović Kočan je, uz suprugu Mirjanu Kočan, svoje nove dvije knjige Bože moj i Pjesnici pljeva,  predstavio i u Narodnoj knjižnici Grad. Miro Gavran, predsjednik DHK nije mogao sudjelovati na predstavljanju, ali se pismom obratio književniku i publici naglašavajući  iznimnu kvalitetu njegova rada, čestitajući mu pritom na nagradi A. B. Šimić koju je Kočan dobio za knjigu Bože moj.

Ovo djelo, zbirku zapisa, obraćanja Bogu, Miraš Martinović, recenzent knjige, naziva Djelo velike sinteze.

“Bože moj nije zbirka eseja, nije prozna knjiga, nije ni čisto poetska, a jeste sve to u isti mah, filozofska nadasve, pa je sve to čini izuzetnom. Čitaoce će uvjeriti, kada stigne pred njih, a izdavač koji je ozbiljno pročita, odmah će poželjeti da je objavi. Bila bi prilika, da se pojavi u godini značajne obljetnice, kao knjiga velike sinteze, kroz koju su fokusirani zvuci i odbljesci ukupnog Mijovićevog stvaralaštva. Iako ne često, biva i kod drugih stvaralaca da se pojavi knjiga koja zaokružuje ukupno djelo. U životnom i literarnom smislu ovo neće biti ukupno zaokruženje. Zraci ove knjige prosuće se na nove koje će slijediti”, ističe Martinović, crnogorski pjesnik i pripovjedač.

Spominjući svoju suradnju s Martinovićem, Mijović Kočan se osvrnuo na Boku kao svoju čestu književnu inspiraciju; obzirom da je živio na samoj granici, bio je usmjeren na Crnu Goru, na Herceg-Novi, mnoga njegova prijateljstva baš su tamo niknula, pa je znakovito za ovu knjigu da je osim recenzenta Martinovića i na naslovnici ilustracija “Bože moj”, Dimitrija Popovića, crnogorsko-hrvatskoga slikara. 

Zbirka Bože moj sadrži 90 zapisa, nastalih, kako je Mijović Kočan istaknuo, kao promišljanja o vremenu koje protječe, ali mu se ne vidi ni početak ni kraj, o čovjeku, Bogu, ali i o političkoj situaciji i svemu onome što čovjeka kroz protok vremena okružuje i što ga se dotiče.

Mirjana Kočan i autor, čitajući kratke fragmente iz knjige i umješno ih kombinirajući s fragmentima iz svog zajedničkog života, približili su čitateljima autora te sadržaj ova dva djela i njihovu vrijednost. Zbirku pjesama Pjesnici pljeva predstavili su također čitanjem izabranih pjesama, te kratkog dijela iz uvoda kojim je Mijović Kočan obrazložio nastanak ove zbirke, te njezina naslova rekavši: “A pljeva? Kada se Sunce spušta u more, tamo za onim čempresima iza Pojatišta, pljeva koju je već davno s gumna vjetar tamo odnio, sjaji i bliješti i svjetluca raznim bojama u zalascima, svakoga dana u svakoj pjesmi u smiraju drugačija, lijepa, neprolazna, vječna.”

FOTO: Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA